Skip to main content

Στα άκρα η σύγκρουση Κασσελάκη με διαφωνούντες - Διαγραφές τώρα ή προσφεύγω στα μέλη

Τέλος η «κομματίλα και η καμαρίλια», το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη που δίνει προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας ως την ερχόμενη εβδομάδα για τις διαγραφές - Αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες στην ΚΕ

Στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των τελευταίων ημερών μεταφέρεται στη σημερινή ιστορικών διαστάσεων συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση και εισήγηση του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. 

Η έναρξη της συνεδρίασης και η ομιλία Κασσελάκη ήταν προγραμματισμένες για τις 12 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανεβαίνει στο βήμα και να παίρνει τον λόγο δύο ώρες αργότερα, λίγα λεπτά μετά τις 14.00. Ήδη από την αρχή της ομιλίας του υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες, αναγκάζοντας τον προεδρεύονταν παρέμβει τουλάχιστον δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα να απειλήσει με απομακρύνσεις. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμενε στο θέμα των διαγραφών λέγοντας "θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.
Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απέναντι στα στελέχη που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους και είναι υποψήφια προς διαγραφή. 

"Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η τελευταία φορά! Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες.  Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα.
Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος", είπε ο κ. Κασσελάκης. 

Συνέχισε δε στο ίδιο μήκος κύματος και στον ίδιο αυστηρό τόνο λέγοντας: "Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν. Σχεδιάζοντας ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα. Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω;Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται;
Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος. Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν - κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. 
Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!  Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του Λύση τώρα! 
Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις".

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε "δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό".

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε και σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τελευταίας και κάνουν λόγο για διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. "Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά. Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Σημειώνεται πως η κίνηση του προέδρου να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει τις τέσσερις διαγραφές, των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, αποδείχθηκε μπούμερανγκ τις προηγούμενες μέρες, με σειρά στελεχών -ακόμη και αυτών που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα- να εκφράζουν τη διαφωνία τους, ενώ την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν χθες ο Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης.

Διαβάστε σχετικάΣΥΡΙΖΑ: Η διάσπαση πλησιάζει, η νέα σελίδα γράφεται - Αντίστροφη μέτρηση για την πιο κρίσιμη ΚΕ

Όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα κινηθούν σήμερα οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ανοιχτά.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ομάδα της Έφης Αχτζιόγλου κυκλοφόρησε κείμενο ζητώντας ψηφοφορία εδώ και τώρα για την πρόταση Κασσελάκη σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις διαγραφές, ενώ την ίδια θέση φαίνεται να ασπάζεται και η Ομπρέλα. 

ΔιαβάστεΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου και Ομπρέλα ζητούν ψηφοφορία εδώ και τώρα για το δημοψήφισμα Κασσελάκη

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή:

 

​​​​