Skip to main content

Σκιάθος: Θερινό σχολείο για εκπαιδευτικούς με θέμα το δάσος

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, θα επιμορφωθούν σε νέες πρακτικές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αλλαγής συμπεριφοράς των μαθητών

Σε ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα μεταμορφωθεί από 1-5 Ιουλίου το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος, προκειμένου να φιλοξενήσει και να επιμορφώσει 45 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα σε νέες πρακτικές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και αλλαγής συμπεριφοράς των μαθητών σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και συγκεκριμένα, στο δάσος.

Το Θερινό σχολείο στη Σκιάθο οργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση».

Συνδιοργανωτές του σεμιναρίου είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθηνών, ο Δήμος Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος».

Χορηγός του σεμιναρίου είναι το Ίδρυμα Λεβέντη, το ξενοδοχείο The Skiathos Palace Hotel και το Τουριστικό Γραφείο Dolphin of Skiathos. Στο σεμινάριο θα συμμετέχει και ο Διεθνής συντονιστής του Δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση» που έρχεται από την έδρα του FEE στη Δανία.

Το θερινό «σχολείο» με τίτλο «Όνειρο στο... κύμα», καλεί τους εκπαιδευτικούς να εμπνευστούν από τον ομώνυμο τίτλο του διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα Παπαδιαμάντη και να ονειρευθούν, να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν στο πεδίο και με ζωντανό υλικό το δάσος, περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μαθητές τους. Αυτό το πρωτότυπο επιμορφωτικό βιωματικό σχολείο έρχεται να δυναμώσει τις δράσεις οικολογικής αλυσίδας στο νησί του Παπαδιαμάντη, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υποστήριξε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και προχώρησε σε δενδροφύτευση 1.000 δενδρυλλίων κουκουναριάς στον μοναδικού κάλλους βιότοπο και σπανιότατο οικοσύστημα των Κουκουναριών, που προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000.

Το Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2001, συμμετέχουν περίπου 100 σχολεία και ο σκοπός του συνοψίζεται στη φράση «Πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό, γι'αυτό». Στόχος του είναι να ενθαρρύνει σχολεία και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ώστε να συμπεριλάβουν στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και τα δάση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα εργαλεία, καθώς και κίνητρα για να πλησιάσουν το δάσος και να μάθουν από αυτό.

Μέσα από τη διάχυση καλών πρακτικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το θερινό σχολείο περνάει ένα ηχηρό μήνυμα δράσης ώστε:

•      Να εμπλακούν κι άλλοι πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος.

•      Να γίνουν περισσότερα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

•      Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

•      Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι μαθητές στην προστασία του περιβάλλοντος.

•      Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι επιχειρηματίες στην προστασία του περιβάλλοντος.

•      Να γίνουν το επόμενο διάστημα περισσότερες δράσεις για το περιβάλλον στη Σκιάθο και σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση» (LEAF -Learning About Forests)  είναι  ένα από τα τρία (3) Διεθνή Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Τα άλλα δύο είναι τα «Οικολογικά Σχολεία» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Διεθνής Συντονιστής όλων των Δικτύων είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education-FEE) με έδρα τη Δανία.

Το FEE έχει μέλη σε 73 χώρες από όλες τις ηπείρους  και συντονίζει 5 διεθνή προγράμματα με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.  Στην Ελλάδα εθνικός χειριστής του δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με Συντονιστικό Φορέα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Δείτε το πρόγραμμα του Θερινού σχολείου ΕΔΩ.