Skip to main content

Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια: Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, νομοθετεί όμως η Πολιτεία

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας - Το μήνυμά του για τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό

Μεταρρυθμίσεις και νομοθετικό έργο, ακρίβεια και οπαδική βία, ομόφυλα ζευγάρια και κορωνοϊός συνθέτουν το μενού της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσου, στην εφημερίδα Realnews. Έχει, όμως, να στείλει και ένα μήνυμα, με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό: Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητα πρόσωπα όχι.

Στο ερώτημα, αναλυτικώς, για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, ο 'Α. Σκέρτσος παραπέμπει σε αυτό που «έχει πει ο πρωθυπουργός», ότι, δηλαδή, «υπάρχουν "μόνο αμετακίνητες πολιτικές". Κανείς και καμία από όσους και όσες συμμετέχουμε στην κυβέρνηση δεν είμαστε μόνιμοι. Η βαριά ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις προσδοκίες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Οι αλλαγές δεν απαξιώνουν την προσφορά των προσώπων αλλά έχουν στόχο την ακόμη καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης σε κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η εργασία με στελέχη που διαθέτουν εμπειρία και μεταρρυθμιστική ορμή».

Στο πρόβλημα της ακρίβειας η κυβέρνηση αντιτάσσει -όπως επισημαίνει- τέσσερα «όπλα»: Πρώτον, «μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων». Δεύτερον, «αυστηροί έλεγχοι στην αγορά και υψηλά πρόστιμα», τρίτον, «η στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ειδικές ομάδες του πληθυσμού που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη -μόνο τον Δεκέμβριο διαθέσαμε 700 εκατομμύρια ευρώ». Και τέταρτον, «η καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και της επιτροπής ανταγωνισμού».

Θυμίζει δε, στο σημείο αυτό, «τις παρεμβάσεις μας για τα τιμολόγια ενέργειας, για τις προμήθειες των τραπεζών αλλά και τη μόνιμη μείωση της τιμής κατά 5% σε τουλάχιστον 1.200 προϊόντα. Ασφαλώς το πρόβλημα της ακρίβειας δεν εξαφανίστηκε αλλά τα μέτρα απέδωσαν καθώς ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», αναφέρει κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση.

Ξεδιπλώνοντας εξ άλλου το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ο 'Α. Σκέρτσος δηλώνει πως «μόνο μέσα στον Ιανουάριο έχουμε τις δυο εμβληματικές -ιστορικές θα έλεγα- θεσμικές παρεμβάσεις μας για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια και την επιστολική ψήφο, αλλά και τα καίριας σημασίας νομοσχέδια για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και για την οπαδική βία».

Επιπροσθέτως, «στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης θα παρουσιαστεί προς έγκριση και ένα εξίσου μείζονος σημασίας νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης πλέον και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Είμαστε αποφασισμένοι -αυτό άλλωστε επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών- να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, για να συγκλίνουμε με τον προηγμένο ευρωπαϊκό πυρήνα στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στα δικαιώματα, στο κράτος, στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία. Αυτές οι αλλαγές θα ξεβολέψουν μερικούς, όμως θα ωφελήσουν τους πολλούς», διαμηνύει επίσης.

Όπως όμως διευκρινίζει εν συνεχεία, «έχουμε ακόμη δρόμο για να κάνουμε πράξη τον πολυδιάστατο συμπεριληπτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Οι προκλήσεις χωρίς αμφιβολία είναι πολλές: η ακρίβεια, η περαιτέρω μείωση του επενδυτικού κενού, η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η μείωση του ιδιωτικού χρέους, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η ενίσχυση των εξαγωγών, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η αύξηση της απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και πάνω απ' όλα η διατήρηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το "κλειδί" για όλα αυτά είναι οι μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτημα για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε ένα μήνα περίπου στα ελληνικά γήπεδα, απαντά πως «πρέπει να λήξει αυτή η ευρωπαϊκή ανορθογραφία αναφορικά με την κατάσταση εντός και εκτός γηπέδων και την οπαδική βία στη χώρα μας. Τα μέτρα που πήραμε στις αρχές Δεκεμβρίου έχουν ένα και μόνο στόχο: να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι ρυθμίσεις που ισχύουν σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα από την UEFA και την FIFA. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα αλλά και στα παιδιά μας και σε κάθε φίλαθλο που θέλει να παρακολουθεί με ασφάλεια ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ψηφιακή ταυτοποίηση εισιτηρίου και κάμερες, σύγχρονες προδιαγραφές και αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου».

Το επόμενο ερώτημα αφορά το νομοσχέδιο για το γάμο/τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα στο οποίο ο υπουργός Επικρατείας δίνει την εξής απάντηση: «Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε είναι μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς από θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Μια χώρα πιο ισχυρή και συνεκτική ακριβώς διότι ιεραρχεί ψηλά την ελευθερία και την ισότητα όλων των πολιτών ώστε να μπορούν να ζουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν. Αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι η στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία εκπονήθηκε κατά την προηγούμενη θητεία μας, από επιτροπή υψηλού κύρους υπό τον κ. Σισιλιάνο, θα εφαρμοστεί. Ήδη έχουν υλοποιηθεί αρκετές πτυχές αυτής της πολιτικής και εντός της τετραετίας θα προχωρήσουμε και στην ισότητα του γάμου. Το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου θα τον επιλέξει ο πρωθυπουργός. Όταν παρουσιαστούν οι ρυθμίσεις, εκτιμώ ότι μέσα από έναν εκτενή δημόσιο διάλογο θα απαντηθούν όλα τα ειδικότερα ερωτήματα γύρω από τη σημαντική αυτή, κοινωνική μεταρρύθμιση».

Εν κατακλείδι, «ακούμε με σεβασμό τις απόψεις τις Εκκλησίας αλλά με βάση το Σύνταγμα νομοθετεί η Πολιτεία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές -πρόσφατα και στο ζήτημα του μεταναστευτικού- ότι στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η συνέντευξη κλείνει με την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, θέμα στο οποίο ο υπουργός Επικρατείας ζητά να δούμε την «ακριβή εικόνα στη χώρα μας». Δηλαδή, «ενώ πράγματι έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, υπάρχει παράλληλα και υψηλός αριθμός εξιτηρίων, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Είναι πολύ λιγότερες οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι συγκριτικά με πέρυσι την ίδια περίοδο. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας λαμβάνει έγκαιρα αντιική αγωγή και αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τη λοίμωξη από τον ιό SARS COV-2 χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία».

Ενώ απευθύνει έκκληση, κλείνοντας, «να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσοι ζουν κοντά σε ευάλωτα πρόσωπα». Τέλος, «όλοι μας να τηρούμε τους προστατευτικούς κανόνες υγιεινής. Είναι ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης», υπογραμμίζει.