Skip to main content

Μετά το σοκ σκέψεις για αλλαγές στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια

Το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές τουλάχιστον στο πρακτικό σκέλος της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου.

Μετά το χθεσινό σοκ χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και τις διπλές εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν τα μπλοκάκια, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια περί αλλαγών ή ακόμη και ακύρωσης της ρύθμισης για τα μπλοκάκια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μελετάται ένα νέο σύστημα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Εκτιμάται ότι το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές τουλάχιστον στο πρακτικό σκέλος της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες.

Ακόμη και από τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαπιστώνεται πως και μετά την έκδοση εγκυκλίου, η σχετική διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Ενστάσεις πάντως υπάρχουν και από το οικονομικό επιτελείο το οποίο είδε μέσα σε λίγες ημέρες να κλείνουν μαζικά τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πάντως φαίνεται να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Έτσι, αναζητούνται τρόποι να προχωρήσουν αλλαγές  όχι στο πλαίσιο αλλά στη διαδικασία.