Skip to main content

Skateboarding Day: Skaters ρόλαραν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης(vid)

Ογδόντα skaters ξεσήκωσαν το κέντρο της πόλης γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα skateboard - Παράπονα για απουσία skatepark στη Θεσσαλονίκη.

Ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης περίπου 80 skaters που συμμετείχαν στη διοργάνωση Go Skateboarding Day, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα skateboard. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το πάρκο Ξαρχάκου, και διέσχισαν την οδό Τσιμισκή πάνω στα skates, για να καταλήξουν στην περιοχή της Βαλαωρίτου. Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν εκκωφαντικός γι' αυτό και οι περαστικοί στάθηκαν και παρατήρησαν τους δεκάδες skaters που «ρόλαραν» στην Τσιμισκή.

Πέρα από τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας skateboard, η διοργάνωση, που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον αθλητισμό και να προσελκύσει νέους στην ενασχόληση με αυτόν. Άλλωστε, το skateboarding είναι πια Ολυμπιακό άθλημα και θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Η αρχή από τη Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, όπως εξήγησε στη Voria.gr ο Γεράσιμος Αβραμίδης, μέλος της διοργάνωσης η ενασχόληση με το skateboard στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όταν το 1974, νέοι άρχισαν να «ρολάρουν» στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.

Το πρώτο skatepark στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 1984 στο πάρκο του Φωκά, ωστόσο καταργήθηκε το 2012 με την ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί το skatepark στο πάρκο Ξαρχάκου, όμως εκεί λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια και καταργήθηκε το 2014, καθώς κρίθηκε πως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Σήμερα, όπως λέει ο κ. Αβραμίδης, η Νέα Παραλία, παρόλο που συγκαταλέγεται στις ωραιότερες της Ευρώπης, δεν είναι καθόλου φιλική προς τους skaters, αφού δεν υπάρχει skatepark και το δάπεδο είναι αφιλόξενο για τα ροδάκια που έχουν τα πατίνια.

«Η γενέτειρα του skateboard στην Ελλάδα, βρίσκει ως μοναδικό καταφύγιο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ώρα που όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν δημόσια skatepark σύγχρονων προδιαγραφών», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι «η έλλειψη υποδομών δείχνει μια παρωχημένη αντίληψη, σε μια πόλη που πρόσφατα υπήρξε πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας».

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη ασχολούνται με το skateboard περίπου 500 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι που αγαπούν τον αθλητισμό και προτιμούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.