Skip to main content

Συστάθηκε το Δίκτυο για τις υδατοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου

Στο εταιρικό κεφάλαιο συνεισφέρουν η ΠΚΜ με 5% και οι δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Αλεξάνδρειας με ποσοστά 50,25%, 20% και 24,75%, αντιστοίχως

Συστάθηκε πριν από λίγες μέρες ο νέος Φορέας Διαχείρισης των υδατοκαλλιεργειών του Θερμαϊκού Κόλπου με την επωνυμία «Δίκτυο Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού Κόλπου Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία» και διακριτικό τίτλο «Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ΑΜΚΕ».

Στο Φορέα θα συμμετέχουν συνεισφέροντας στο εταιρικό κεφάλαιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 5%, ο Δήμος Δέλτα με ποσοστό 50,25%, ο Δήμος Θερμαϊκού με ποσοστό 20% και ο Δήμος Αλεξάνδρειας με ποσοστό 24,75%.

Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του νέου Φορέα είναι ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλος, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Θ. Παπάς, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Ι. Μαυρομάτης και ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στ. Δρίστας. Από 1η Δεκεμβρίου το δ.σ. θα είναι εννεαμελές και, πέραν των ανωτέρω, θα συμμετέχουν σε αυτό δύο εκπρόσωποι των αλιευτικών συλλόγων, δύο γεωτεχνικοί και ένας μηχανικός.

Με αυτή την αφορμή, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαίρομαι γιατί με σκληρή και επίμονη δουλειά, μετά από 17 χρόνια εκκρεμοτήτων και αδράνειας, καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα για τη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ, η οποία πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια για την απόσπαση προς το Δήμο εξειδικευμένου προσωπικού, με σκοπό να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Η σύσταση του νέου φορέα σημαίνει την άμεση υποβολή στο ΥΠΕΚΑ των επικαιροποιημένων μελετών και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με σκοπό να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ με την έκδοση προεδρικού διατάγματος εντός του 2018. Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετικές συνέπειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, την ενδεχόμενη καλλιέργεια και άλλων ειδών πέραν της μυδοκαλλιέργειας, τον υγιή ανταγωνισμό, την απόκτηση γεωγραφικής ταυτότητας των προϊόντων μας, την ενίσχυση του ρόλου και της θέσης των απασχολούμενων στον τομέα αυτό και την παραγωγή ασφαλών προϊόντων, με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους για τους υδατοκαλλιεργητές μας. Θα σημάνει, παράλληλα, ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και, βεβαίως, την εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία. Θέλω να ευχαριστήσω τους οστρακοκαλλιεργητές, τους Δήμους Θερμαϊκού και Αλεξάνδρειας αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεταξύ μας εξαιρετική συνεργασία. Το φυσικό περιβάλλον του Θερμαϊκού είναι υπόθεση όλων και μόνο με συνεργασία μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με τρόπο που ταυτόχρονα θα το προστατεύσουμε».

Σύμφωνα με το καταστατικό, στους σκοπούς του Δικτύου περιλαμβάνονται:

-η ανάπτυξη της πολυκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό Κόλπο, με στόχο της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα με νέα είδη αυξημένης εμπορικής αξίας και αγοραστικής ζήτησης και η βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων της οστρακολαλλιέργειας.
-Η συμβολή στην ανάπτυξη νέων μεθόδων οστρακοκαλλιέργειας και ο εκσυγχρονισμός και βελτίωση στην παραγωγική δραστηριότητα των υφισταμένων.
-Η ενίσχυση της οργάνωση στη μεταποίηση, τυποποίηση, πιστοποίηση, διανομή και εμπορία, για τη δημιουργία κλιμακούμενης αξίας, με την ανάπτυξη συμπληρωματικών και υποστηρικτικών υποδομών.
-Η εφαρμογή μέσων και μεθόδων, για τη διασφάλιση της υγιεινής των αλιευμάτων και των προϊόντων της δημόσιας υγείας.
-Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.
-Η στήριξη σε οργανωμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την προώθηση και προβολή των αλιευμάτων και των λοιπών προϊόντων.
-Η επιμόρφωση των απασχολούμενων στον κλάδο.