Skip to main content

Συστάσεις για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ με συστάσεις προς τους πολίτες για την εποχική γρίπη-Πότε αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο.

Ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες σχετικά με την εποχική γρίπη εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τον θάνατο ακόμη τριών ανθρώπων μέσα στο Σαββατοκύριακο από τις επιπλοκές της γρίπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή της εμφάνισης της εποχικής γρίπης και έως σήμερα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 57 ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω της φετινής γρίπης ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αρκετοί εξ αυτών δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι φέτος ο ιός ΑΗΝ1 είναι πιο επιθετικός παρότι καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς κάνει επιπλοκές και σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών.

Γι' αυτό ακριβώς οι ιθύνοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής (το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος), η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις των θεραπόντων ιατρών και η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.