Skip to main content

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την επίθεση στον Μπουτάρη

Τι δήλωσαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την επίθεση στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη το περασμένο Σάββατο στον Λευκό Πύργο κατά την εκδήλωση των Ποντιων.

«Ας ενώσουμε τη φωνή μας και κυρίως ας αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», τόνισε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Έκανε λόγο για ένα θλιβερό θέαμα και εξέφρασε τη χαρά του που είναι υγιής ο δήμαρχος.  «Καταδίκασα από την πρώτη στιγμή - και καταδικάζουμε απερίφραστα, κατηγορηματικά και χωρίς αστερίσκους την επίθεση εναντίον του. Καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, όποιον και αν στοχεύει, όποιο πρόσχημα και αν επικαλείται», τόνισε.

«Διαφωνούμε με τις πράξεις του Δημάρχου, διαφωνούμε με το λόγο του, διαφωνούμε με τις προκλήσεις που εξαπολύει σε βάρος των Μακεδόνων και των Ποντίων. Στη Δημοκρατία όμως τις διαφωνίες μας τις συζητούμε, τις θέτουμε στην κρίση του πολίτη. Δεν τις μετατρέπουμε σε σύγκρουση. Ούτε επιτρέπουμε τη χρήση βίας», ανέφερε.

Κάλεσε να συμφωνήσουν σε ένα γενικό πολιτικό συμπέρασμα: «ότι δυστυχώς η βία είναι παρούσα σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας και τη πολιτικής. Σε επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, σε τραμπουκισμούς, σε μπάχαλα, σε “ακτιβιστικές” παρεμβάσεις. Η ρητορική του μίσους έχει μπει σε κεντρική ατζέντα, η επένδυση στο μίσος και στο διχασμό αποτελεί δυστυχώς κυβερνητική επιλογή. Το πολιτικό τσιτάτο «ή εμείς ή κανείς» θα μας στοιχειώνει για πολύ καιρό αν δεν δράσουμε και αν δεν σταθούμε όλοι μαζί απέναντι σε τέτοιους λογικές. Το ζήτημα της ασφάλειας έχω πει πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα πρέπει να είναι κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα. Ας ενώσουμε τη φωνή μας και κυρίως ας αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία από όπου και αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

Για τυφλή βία τραμπούκων έκανε λόγο η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα για τη στάση της στο επεισόδιο.

«Είμαστε δίπλα στον δήμαρχο. Μπορώ να καταλάβω την τυφλή βία τραμπούκων. Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια», τόνισε.

Όπως είπε, «προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση. «Γίνεται ακόμα πιο βαρύ όταν η επίθεση είναι από τα φασιστάκια τα οποία τα ξέρουμε», σημείωσε η κ. Καλφακάκου.

Για απαράδεκτες ενέργειες μίλησε ο Γιάννης Δελής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην τοποθέτηση του. «Τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασισιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης. Μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που είναι υπόδικη και δικάζεται για τα εγκλήματα ο εκφασισμός που καλλιεργείται και από άλλους τύπους που εμφανίζεται στα παράθυρα πολλών τηλεοπτικών καναλιών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και απομονώνεται μόνο από τον ίδιο το λαό», σημείωσε.

«Να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο», κάλεσε από την πλευρά της η Μόνικα Αϊβάζογλου, από τις «Γειτονιές σε Δράση», κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη επίθεση στη Δημοκρατία.

 «Καταδικάζουμε την επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη. Το περιστατικό αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της γενοκτονίας. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία», τόνισε ο Κωνσταντής Σεβρής από τους «Μένουμε Θεσσαλονίκη».