Skip to main content

Τριπλή σεισμική δόνηση στην Ιταλία - Εκκενώνεται το μετρό της Ρώμης

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στη Ρώμη, το Μάρκε και το Αμπρούτσο και σε περιοχές επιπλέον που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, μέσα σε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 10:25 τοπική ώρα και μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η δεύτερη στις 11:23 και είχε ένταση 5,7 Ρίχτερ και η τρίτη στις 11:26 με μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο και των τριών δονήσεων σχεδόν ταυτίζεται και εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, κοντά στο χωριό Αματρίτσε, στην περιοχή δηλαδή που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τόσο τον περασμένο Αύγουστο, όσο και από τριπλό σεισμό τον περασμένο Οκτώβριο και μετρά εκατοντάδες νεκρούς και σοβαρές 

Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Ρώμη, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο δοκιμάζονται από την σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) το επίκεντρο βρίσκεται στο Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτήρια στην περιοχή του Ριέτι μέχρι και το μετρό της Ρώμης, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.