Skip to main content

Σεισμολόγοι: Εκτόνωση της μετασεισμικής δραστηριότητας στα Ιωάννινα

Για ενδείξεις που δεν ήταν ευοίωνες το πρώτο 24ωρο μετά την ισχυρή δόνηση έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος

Για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης μετά το μεγάλο σεισμό των 5,3 ρίχτερ στα Ιωάννινα κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είναι σαφές ότι έχουμε πλέουν μικρότερους σε μέγεθος σεισμούς και πιο αραιούς. Ξεκαθάρισε πάντως πως θα πρέπει να συμπληρωθεί το 48ωρο για να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε επίσης ότι πράγματι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή αλλά είναι μικρά και δεν έχουν συσσωρεύσει τόση ενέργεια για να δώσουν μεγάλο σεισμό.

Για ενδείξεις που δεν ήταν ευοίωνες το πρώτο 24ωρο μετά την ισχυρή δόνηση έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρθηκε σε τέσσερις λόγους για τους οποίους παραμένουν σε συναγερμό.

Όπως εξήγησε οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους - ειδικά το πρώτο 24ωρο - οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια του φαινομένου ήταν:
- το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων
- το ότι η περιοχή αυτή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
- το ότι η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος
- το ότι είχαμε μια ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση

Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω εξήγησε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.