Skip to main content

Σύσκεψη της Θάνου με τους παραγωγικούς φορείς στο ΥΜΑΘ

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισαν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το βορειοελλαδικό επιχειρείν, από τα capital controls,

Το κλίμα ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των capital controls τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Την πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Φίλιππος Τσαλίδης, ενώ την κ. Θάνου συνόδευαν ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Επικρατείας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και από την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι κ.κ. Ιωάννης Γκόλιας και Κωνσταντίνους Μουσουρούλης 

Στη σύσκεψη μετείχαν οι πρόεδροι των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος και ο δ/νων σύμβουλος του ΟΛΘ Γιάννης Παντής και Δημήτρης Μακρής αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ζώνης Καινοτομίας όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος,  ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ την αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Η κ. Θάνου άκουσε τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και γενικότερα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισαν τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για το βορειοελλαδικό επιχειρείν, από τα capital controls, αναφέρθηκαν στα προβλήματα με το λαθρεμπόριο στις παραμεθόριες περιοχές, όπως και τον κίνδυνο του αφελληνισμού της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς οι ξένες πολυεθνικές δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τα capital controls. 

Zητήθηκε από την κυβέρνηση να παρέμβει, αν και υπηρεσιακή, για τη απάλυνση των παρενεργειών από τους κεφαλαιακούς ελέγχους. 

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και αφορούν στο πάγωμα του έργου του μετρό, το Λιμάνι, το αεροδρόμιο, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ- Ηelexpo. 

Τέλος, εκφράσθηκε ο προβληματισμός των φορέων για το μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού, για το οποίο, η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισής του σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.