Skip to main content

Σύσκεψη σήμερα για το 12ο Δημοτικό-Στο φως νέο έγγραφο για το σχολείο

Στην συνάντηση οι γονείς θα προσέλθουν έχοντας έγγραφο της Τριμελούς Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο το κτίσμα δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Λύση για το θέμα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα κληθεί να δώσει σήμερα η επιτροπή που συστάθηκε, μετά την αρχική θέση της δημοτικής αρχής να βάλει λουκέτο στη σχολική μονάδα, η οποία λειτουργεί στα λυόμενα, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, στην οδό Μαρίας Κάλλας.  

Οι γονείς των περίπου 120 μαθητών επιμένουν να παραμείνει το 12ο Δημοτικό στο συγκεκριμένο κτήριο. Μάλιστα, στη συνάντηση θα προσέλθουν έχοντας στα χέρια τους και έγγραφο της Τριμελούς Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών (αποτελείται από δύο πολιτικούς μηχανικούς και έναν αρχιτέκτονα), σύμφωνα με το οποίο «το κτίσμα δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο».

Συγκεκριμένα, στην τεχνική έκθεση, σημειώνεται ότι κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «πρόκειται για λυόμενο κτίσμα ισόγειο, δομημένο με φέροντα οργανισμό μικτής κατασκευής απο αλουμίνιο- σίδερο και τοιχοποιίες πλήρωσης από μοριοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα. Στις μοριοσανίδες και στα κουφώματα υπάρχουν μικρές ζημιές λόγο παλαιότητας ευκόλως επισκευάσιμες. Η ψευδοροφή σε ορισμένα σημεια πρέπει να αντικατασταθεί διότι τμήματά της δεν εδράζονται σωστά στο σκελετό της, διότι έχουν ή φουσκώσει από παλιότερη υγρασία. Δεν εμφανίζονται καταρρεύσεις, διατμητικές διαμπερείς ρωγμές, καθιζήσεις ή αποκλίσεις από την κατακόρυφο. Σύμφωνα με τα παραπάνω αντικειμενικά στοιχεία κρίνουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις οτι το κτίσμα δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο».

Η αυτοψία από την εν λόγω επιτροπή διενεργήθηκε στο σχολείο στις 14 Νοεμβρίου του 2016 και όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων, ποτέ δεν τους κοινοποιήθηκε. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν τους γνωστοποιήθηκε μέρος της συγκεκριμένης τεχνικής έκθεσης, με διαφορετικό, όμως, συμπέρασμα. «Έχουν ήδη γίνει οι εργασίες, το σχολείο δεν είναι ακατάλληλο, θέλαμε μόνο συντήρηση φθορών. Είμαστε απολύτως σίγουροι, μετά από έρευνες δικές μας, ότι το σχολείο είναι κατάλληλο, απλά είναι παλιό κτίσμα και έχει κάποιες φθορές. Δεν ξέρουμε γιατί τα έχουν βάλει μαζί μας. Δεν υπάρχει λογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αιτιολογία για τη μετεγκατάστασή μας», υποστήριξε στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δήμητρα Καμπουράκη.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς, Παιδείας Γιώργος Δημαρέλος, η δημοτική σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Μαρία Πασχαλίδου, ο δημοτικός σύμβουλος από τους Εντάξει Σωκράτης Δημητριάδης, η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δήμητρα Καμπουράκη.  

Για απαράδεκτη ενέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει Σωκράτης Δημητριάδης. «Έχουμε φτάσει στη δυσάρεστη θέση να αποκρύπτονται έγγραφα ζωτικής σημασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ οι υπεύθυνοι τα γνωρίζουν. Είναι έγγραφα που αναφέρουν ότι το σχολείο δεν έχει προβλήματα», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Δημητριάδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 120 Απριλίου οι γονείς των μαθητών του 12ου δημοτικού είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Τότε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς είχε υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι όνειδος και πως  δεν μπορεί να υπάρχει. Είχε επίσης αναφέρει ότι «το κτήριο έχει δομική επικινδυνότητα», τονίζοντας πως δεν μπορούν να γίνουν άλλες εργασίες.

Η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να βάλει λουκέτο στο 12ο Δημοτικό Σχολείο και να γίνει διασπορά των 120 μαθητών του σε οκτώ σχολεία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, στους γονείς των μαθητών.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένα σχολείο που να μπορεί να υποδεχθεί τους μαθητές του 12ου δημοτικού, καθώς όλα είναι ήδη επιβαρυμένα». Σύμφωνα με την πρόεδρο του σχολείου, προσπαθούν να πιέσουν καθώς σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εγγραφές των μαθητών για τα δημοτικά.

Πάντως και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του 12ου Δημοτικού Σχολείου.