Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Λύση στο εσωκομματικό μέχρι την Τετάρτη...

Απειλή διάσπασης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Βουλευτές ζητούν από τον Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό μέχρι το επόμενο νομοσχέδιο.

Στη διαχείριση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε τελικά τραυματισμένος από την όλη διαδικασία. Πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο ζητούν από τον πρωθυπουργό να δώσει λύση στο εσωκομματικό πρόβλημα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα ψηφιστεί το επόμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ πολλοί θεωρούν πως η λογική του ξεκαθαρίσματος δεν είναι στις άμεσες και λογικές επιλογές, επειδή νομοτελειακά θα οδηγήσει σε διάσπαση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κομματικού μηχανισμού, η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη σύσσωμη ψήφισε κατά του πολυνομοσχεδίου. Υπολογίζονται μάλιστα σε 20 - 22 βουλευτές, οι οποίοι κράτησαν αρραγή στάση παρά τις εκκλήσεις, αλλά και τη ρητή δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι «η ψήφος τους είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στον ίδιο και την κυβέρνηση. Είναι ψήφος στήριξης ή όχι σε μένα».

Η προσπάθεια συσπείρωσης δεν έπιασε τόπο στη συγκεκριμένη ομάδα. Από το σύνολο των 39 διαφοροποιήσεων (32 όχι, 6 παρών και 1 απούσα) δυο βουλευτές ανήκουν στη ΔΕΑ, τέσσερις στην ΚΟΕ, ενώ σε περίπου οχτώ υπολογίζονται τα μέλη της «Κίνησης των 53» που είτε καταψήφισαν, είτε δήλωσαν παρών. Οι υπόλοιποι δεν εντάσσονται σε κάποια ομάδα (Κωνσταντοπούλου, Μακρή, Βαρουφάκης).

Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού θα έχουμε σήμερα με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ενώ ζητείται ψυχραιμία και δεν είναι λίγοι εκείνοι πλέον που καλούν τον κ. Τσίπρα να λειτουργήσει το κόμμα, όπου μπορεί να βρεθεί ίσως πιο εύκολα κάποια λύση στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει, χωρίς διαλυτικές τάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες δοκιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και «αδελφικές» σχέσεις, παρά το γεγονός ότι κανείς δε δηλώνει ότι επιδιώκει τη διάσπαση.

Ένα παράδειγμα είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Λάσκου, υπέρ του «όχι». Ο κ. Λάσκος, για όσους το γνωρίζουν είναι στενός φίλος με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και μάλιστα έχουν συγγράψει τρία βιβλία μαζί. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο εισηγητής του πολυνομοσχεδίου και το ψήφισε όσο κι αν τον βάρυνε αυτή η απόφαση.

Ήδη υπάρχει η δήλωση των 109 στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που ζήτησαν να συνεδριάσει το όργανο πριν από τη χτεσινή ψηφοφορία και επίσης τόνιζαν ότι δεν είναι υπέρ της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Σήμερα τα παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον πρωθυπουργό να λειτουργήσει τα κομματικά όργανα, τα οποία αλήθεια είναι ότι μέσα στο χαμό των πολιτικών εξελίξεων «παραγκωνίστηκαν». Είναι ρητή η τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνου Λάμπρου, ο οποίος θεωρεί φυσιολογική τη διαφοροποίηση στη στάση όλων των βουλευτών, όπως άλλωστε και των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνιζαν στη Voria.gr ότι δεν ξεπερνούν τους 30 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν χτες χωρίς βαριά καρδιά «ναι». Οι υπόλοιποι το έκαναν «σφίγγοντας τα δόντια»...

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών ζητούν σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να ομαλοποιηθεί, όπως λένε, η κατάσταση.

Κοινή εκτίμηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πίεση που ασκήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από τον πρωθυπουργό και το στενό περιβάλλον του τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ωστόσο υπάρχει διαφορετική αποτίμηση του αποτελέσματος.

Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η πίεση είχε ως στόχο τον περιορισμό των απωλειών στην ψηφοφορία, χωρίς να μπαίνει ζήτημα... ξεκαθαρίσματος. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι πλέον ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει σε λύση του εσωκομματικού ζητήματος, αλλιώς δεν μπορούν κάποιοι να σηκώνουν όλο το βάρος αντιλαϊκών αποφάσεων και κάποιοι άλλοι να μένουν αλώβητοι.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση του βουλευτή, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος λέει με μεγάλη δόση χιούμορ ότι το «ναι» ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής του...

Επίσης χαρακτηριστικό ήταν ότι οι υπολογισμοί πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδιναν ασάφεια ψήφου σε ένα σύνολο 48 – 50 βουλευτών (όπως είχε γράψει η Voria.gr). Μετά την πίεση, τις ζυμώσεις και την ομιλία του πρωθυπουργού ο αριθμός των διαφοροποιήσεων δεν έπεσε πολύ χαμηλά (38 – 39), με αποτέλεσμα πλέον βουλευτές που υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο να τονίζουν ότι «η εμμονή στην ιδεολογική προσέγγιση της πολιτικής ήταν πολύ έντονη».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα έδιναν λίγα «όχι» για να δώσουν το στίγμα τους και εξεπλάγησαν που σύσσωμη η ομάδα καταψήφισε.

Βουλευτής χαρακτήριζε τη στάση αυτή «άκαρδη και αψυχολόγητη κουτουλιά στον τοίχο». Προσωπικό πρόβλημα δεν υπάρχει ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ψυχική απόσταση πλέον είναι μεγάλη. Εξάλλου, πέραν των τεσσάρων βουλευτών που μετέχουν στην κυβέρνηση και καταψήφισαν υπάρχουν και βουλευτές στις Επιτροπές, που εισηγούνται νομοσχέδια και επίσης καταψήφισαν. Η Βασιλική Κατριβάνου για παράδειγμα δήλωσε «παρών» και είναι η βασική εισηγήτρια των δυο σημαντικών νομοσχεδίων για την ιθαγένεια και για τις φυλακές... Ανάλογες περιπτώσεις είναι η Ηρώ Διώτη και ο Χρήστος Καραγιαννίδης, οι οποίοι επίσης επέλεξαν το «παρών».

Πλέον οι βουλευτές που στήριξαν την επιλογή Τσίπρα θεωρούν ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Έχουμε κι εμείς ευαισθησίες».

Δεδομένης και της «περιόδου χάριτος» που δίνει η ΝΔ στην κυβέρνηση (οι δηλώσεις Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη χτες είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους βουλευτές της συμπολίτευσης), η οποία δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίζει διαρκώς τα επώδυνα μέτρα του νέου μνημονίου με μεγάλο μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να τα καταψηφίζουν και το κόμμα τους να κυβερνά, φαίνεται πια πως το όριο είναι μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

«Αν δε δοθεί λύση μέχρι την ψήφιση του επόμενου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα το εσωκομματικό ζήτημα θα κακοφορμίσει. Οι 'καλοί Σαμαρείτες' δεν μπορούν να είναι οι μόνοι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει ενόχληση και ο πρωθυπουργός είναι αυτός που πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες», έλεγε βουλευτής που υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο.