Skip to main content

Συρία:Με βομβαρδισμούς τα αντίποινα Άσαντ για επιθέσεις αυτοκτονίας

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι ελπίζει πως οι σημερινές επιθέσεις στη Χομς δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Επίθεση κατά δύο γραφείων ασφαλείας στην πόλη Χομς της Συρίας πραγματοποίησαν σήμερα βομβιστές αυτοκτονίας σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους με πυρά όπλων, αλλά και τις εκρήξεις βομβών, προκάλεσαν τη διεξαγωγή αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του τελευταίου θύλακα των ανταρτών στα δυτικά της Συρίας.

Η τζιχαντιστική ανταρτική συμμαχία Ταχριρ αλ-Σαμ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι την επίθεση πραγματοποίησαν πέντε βομβιστές αυτοκτονίας με τη φράση «Ευχαριστούμε το Θεό», χωρίς ωστόσο ν' αναλάβει την ευθύνη.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των περιοχών στη Χομς από το 2014, οι αντάρτες ελέγχουν το προάστιο αλ-Γουαίρ το οποίων έγινε στόχος σημερινών αεροπορικών βομβαρδισμών, με συνέπεια τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι σημερινές αιματηρές επιθέσεις στη Χομς, δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ εκτιμά ότι οι «αντιπερισπασμοί» θα προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν την επιχειρούμενη διαπραγματευτική διαδικασία στη Γενεύη.

Ο απεσταλμένος της συριακής κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση που γίνεται προσπάθεια να διεξαχθούν στη Γενεύη, δήλωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις στη Χομς, ήταν ένα μήνυμα για τις συνομιλίες στη Γενεύη, που δε θα περάσει χωρίς να ληφθεί υπόψη.

Η αντιπολίτευση ζητάει την άσκηση πιέσεων από τη Ρωσία προς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, για την έναρξη των άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, στη Γενεύη

Η συριακή αντιπολίτευση ανυπομονεί για τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, αλλά διαπραγματεύσεις μπορούν να λάβουν αρνητική τροπή, εάν η Ρωσία δεν ασκήσει πιέσεις στο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ αναφορικά με τη συμμετοχή της Δαμασκού στις συνομιλίες, αλλά και για την τήρηση της εκεχειρίας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις, μέλους της αντιπολίτευσης.

Ο ΟΗΕ ενεργοποίησε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με μία συμβολική τελετή την Πέμπτη, στην οποία έλαβαν μέρος κι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, αλλά από τότε, δεν έγινε κάποια άμεση διαπραγματευτική διαβούλευση, καθώς ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πλευρών, για διαδικαστικά θέματα.

«Πρόκειται για ένα αργό ξεκίνημα της διαδικασίας. Θα θέλαμε τα πράγματα να γίνονται πιο γρήγορα. Έχουμε επιλογές. Συγκεκριμένες λειτουργικές επιλογές και πιστεύουμε ότι οι άμεσες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπασμά Κοντμανί, διαπραγματευτής από την Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης.