Skip to main content

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις καθεστώτος-τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ

Το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας πλήττεται «από βομβαρδισμούς σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο» από τα αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας.

Μάχες συνέχιζαν να μαίνονται την Παρασκευή ανάμεσα στον συριακό στρατό, τους τζιχαντιστές και αντάρτες στα όρια της Ιντλίμπ, με δεκάδες νεκρούς, ενώ πιο κοντά στη Δαμασκό, μαχητές απομακρύνθηκαν από τη Δυτική Γούτα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα μια επιχείρηση στην περιφέρεια της επαρχίας της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και κατέλαβαν διάφορες τοποθεσίες και χωριά.

Την Ιντλίμπ, μοναδική συριακή επαρχία που παραμένει ολόκληρη πέραν κάθε ελέγχου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατέχει σήμερα σχεδόν όλη το λεγόμενο Μέτωπο Κατάκτησης του Λεβάντε (Φάταχ αλ Σαμ), ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Κάποιες περιοχές της επαρχίας ελέγχονται από άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας πλήττεται «από βομβαρδισμούς σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο εδώ και μήνες» από τα αεροσκάφη της Συρίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοπός του στρατού καταρχήν μοιάζει να «είναι να καταλάβει το νοτιοανατολικό τμήμα» της επαρχίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ, μιλώντας για μάχες ανάμεσα σε μονάδες του στρατού από τη μια και δυνάμεις της Φάταχ αλ Σαμ και οργανώσεων ανταρτών από την άλλη.

Μέσα σε 24 ώρες, 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, ανάμεσά τους 27 άνδρες των δυνάμεων του καθεστώτος, 20 τζιχαντιστές και αντάρτες. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν επίσης τη ζωή σε 21 άμαχους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου κοντά στο μέτωπο, μηνύματα που ακούγονταν από ηχεία σε χωριά που ελέγχουν οι αντάρτες προέτρεπαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωναν την ακύρωση της προσευχής της Παρασκευής στα τεμένη.