Skip to main content

Συρία: Η μάχη της Ράκας αναμένεται μακρά και δύσκολη

Το ΙSIS θα υπερασπιστεί το προπύργιό του διότι γνωρίζει ότι η απώλεια της Ράκας θα σηματοδοτήσει το τέλος του στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος του ΣΔΔ.

Μακρά και δύσκολη αναμένεται να είναι η μάχη της Ράκας καθώς η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο θα υπερασπιστεί αδυσώπητα την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου της στο έδαφος της Συρίας, αλλά και εξαιτίας των περίπλοκων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επί του πεδίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η αραβοκουρδική συμμαχία η οποία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», έδωσαν τον τόνο, προβλέποντας ότι η μάχη, στην ποία συμμετέχουν συνολικά 30.000 μαχητές των ΣΔΔ, είναι κάθε άλλο παρά μικρή υπόθεση.

«Όπως και στη Μοσούλη (σ.σ. όπου οι τζιχαντιστές του ΙΚ πολιορκούνται από τις ιρακινές δυνάμεις), η μάχη δεν θα είναι εύκολη και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας θα είναι επίπονο», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών με την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Πάντα λέγαμε ότι η φάση της απομόνωσης της Ράκας θα πάρει μήνες», είπε εξάλλου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΣΔΔ Ταλάλ Σέλο τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το Ισλαμικό Χαλιφάτο  θα υπερασπιστεί το προπύργιό του διότι γνωρίζει ότι η απώλεια της Ράκας θα σηματοδοτήσει το τέλος του στη Συρία».

Πιεζόμενη σε πολλαπλά μέτωπα, τόσο στο έδαφος της Συρίας όσο και στην επικράτεια του Ιράκ, η εξτρεμιστική οργάνωση είναι αντιμέτωπη με την κρισιμότερη στιγμή αφότου ανακήρυξε την εγκαθίδρυση του «χαλιφάτου» της το 2014.

Έχει ήδη απολέσει τους τελευταίους μήνες πολλά οχυρά της, ιδίως πόλεις-κλειδιά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, από όπου ανεφοδιαζόταν με άνδρες, οπλισμό και πυρομαχικά. Αλλά η Ράκα παραμένει για το Ισλαμικό Χαλιφάτο η πόλη με τον μεγαλύτερο συμβολισμό.

Πάνω από δέκα χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις, έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, όπου διαπράττονται εκτελέσεις και ωμότητες και σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ευρώπη.

«Στη Ράκα, η μεγάλη δύναμη των ξένων τζιχαντιστών μάχεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ή υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες για την απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών» τους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομέν Καγιέ, σύμβουλος σε ζητήματα που αφορούν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ράκα είναι η πόλη όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικό Χαλιφάτο», ανάμεσά τους και πολλοί πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι «πιθανόν θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων».

Μετά την Κυριακή οι ΣΔΔ προελαύνουν, αλλά οι τζιχαντιστές τους αντιμετωπίζουν με το όπλο που προτιμούν, τα αυτοκίνητα-βόμβες.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες από στρατιωτική άποψη για τον διεθνή συνασπισμό θα είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των μαχών στη Μοσούλη και στη Ράκα, με πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Άστον Κάρτερ, να επιμένουν ότι ο συγχρονισμός τους είναι σημαντικός.
«Θα είναι δύσκολο για τον συνασπισμό να συγχρονίσει, να οργανώσει» την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο επιχειρήσεων και να κατανείμει αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα του, είχε αναγνωρίσει στα τέλη του Οκτωβρίου ανώτερος αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ.

Ωστόσο η μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά όσον αφορά τη μάχη της Ράκας, έγκειται στο διπλωματικό επίπεδο, στο οποίο η συγκεκριμένη επιχείρηση εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την Ουάσινγκτον.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, αναγνώρισε χθες ότι υπάρχουν «πολλά συμφέροντα», πιθανόν αντικρουόμενα, των «διαφόρων μερών» στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας.

Παρότι συμπεριλαμβάνουν άραβες μαχητές, στις ΣΔΔ κυριαρχούν οι κουρδικές μονάδες, οι οποίες θεωρούνται από την Ουάσινγκτον οι πιο αποτελεσματικές στις εχθροπραξίες εναντίον του ΙΚ.
Αλλά η αμερικανοκουρδική συνεργασία αυτή προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα, επίσης στενό σύμμαχό των ΗΠΑ, για τον οποίο όμως ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την αυτονομία που ποθούν οι Κούρδοι της Συρίας.

«Οι Κούρδοι δέχθηκαν να διεξαγάγουν αυτή την επιχείρηση για να προστατεύσουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», εκτίμησε ο Μουτλού Τσιβίρογλου, κούρδος ειδικός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Και παράλληλα, για να «δείξουν στον κόσμο ότι αυτοί είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να κερδίσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Οι ΣΔΔ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια «συμφωνία» με την Ουάσινγκτον για να μην δοθεί απολύτως κανένας ρόλος στους Τούρκους στην επιχείρηση στη Ράκα. Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως συζητούν με όλους τους συμμάχους τους—συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας—για την επιχείρηση και το τι θα ακολουθήσει.

«Η συμμαχία και η Τουρκία θα εργασθούν από κοινού πάνω στο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κατάληψη, την διατήρηση και τη διακυβέρνηση της Ράκας», ανέφερε ο Τζόζεφ Ντάνφορντ μετά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Άγκυρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Αμύνης.

Εξάλλου η επίθεση δεν ικανοποιεί τη συριακή αντιπολίτευση. «Είναι οι αντάρτες, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του συνασπισμού, που θα έπρεπε να διεξαγάγουν την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκας», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης.