Skip to main content

Συρία: Οι Κούρδοι κατέλαβαν την κυριότερη βάση του ΙΚ

Μεγάλη νίκη για τους Κούρδους της Συρίας, που με την από αέρος υποστήριξη των ΗΠΑ κατέλαβαν στρατιωτική βάση δίπλα στη λεγόμενη πρωτεύουσα του ΙΚ.

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία προχώρησαν πιο βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της ISIS, καταλαμβάνοντας την στρατιωτική βάση του Αΐν Ίσα -περίπου 50 χλμ. από τη Ράκκα, την υποτιθέμενη «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους».

Η κατάληψη, μετά την απώθηση των τζιχαντιστών από το Τελ Αμπιάντ, ενισχύει το ρόλο των Κούρδων που στη Συρία είναι και ο βασικότερος πυλώνας της στρατηγικής εναντίον της ISIS.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και μικρότερων χερρσαίων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, η κουρδική YPG ανακοίνωσε ότι κατέλαβε το απόγευμα της Δευτέρας το Αΐν Ίσα: «Ηττήθηκαν» ανέφερε ο εκπρόσωπός της Ρεντούρ Χελίλ.

Η βάση και η γύρω περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ISIS από πέρυσι. Η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, επιβεβαίωσε την κατάληψη, θεωρώντας την επίσης σημάδι πως «το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει μέσα στην καρδιά των εδαφών που ελέγχει».

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας είναι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Reuters, μία από τις ελάχιστες πηγές καλών ειδήσεων στο μέτωπο της ISIS τις τελευταίες εβδομάδες. Η γρήγορη κατάληψη του Τελ Αμπιάντ, σε αντίθεση με τις παρατεταμένες μάχες που είχαν προηγηθεί για το Κομπάνι (με αίσια έκβαση), έχει δώσει ενδείξεις για ενίσχυση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.