Skip to main content

Συρία: Αμμοθύελλα σταμάτησε την επιχείρηση στη Ράκα

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και οι μαχητές της φυλής Χασντ αλ Ασαέρι κατέλαβαν σήμερα το Αμπάς Ρατζάμπ.

Στην αρχαία πόλη Νιμρούντ, που βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Μοσούλη προωθήθηκαν σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις, ενώ μια αμμοθύελλα σταμάτησε τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ράκας που αποτελεί προπύργιο για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η Νιμρούντ, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, είναι ο ένας από τους δύο αρχαιολογικούς χώρους που λεηλατήθηκαν από τους τζιχαντιστές αφότου κατέλαβαν εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και οι μαχητές της φυλής Χασντ αλ Ασαέρι κατέλαβαν σήμερα το Αμπάς Ρατζάμπ, ένα χωριό που ελεγχόταν από το ΙΚ, κοντά στην αρχαία πόλη. Δεν διευκρινίστηκε αν ο στρατός θα συνεχίσει την πορεία του προς τη Νιμρούντ, ένα κόσμημα της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. στις όχθες του ποταμού Τίγρη.
Πέρσι την άνοιξη δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες που μαρτυρούσαν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στον χώρο, με μπουλντόζες ή με εκρηκτικά. Ένα από τα μνημεία που καταστράφηκαν ήταν και ο ναός του Ναμπού, του θεού της σοφίας και της γραφής, ηλικίας 2.800 ετών. Οι τζιχαντιστές είχαν βάλει επίσης στο στόχαστρο την αρχαία πόλη Χάτρα (2ος-3ος αιώνας π.Χ.) που βρίσκεται επίσης κοντά στη Μοσούλη.

Οι επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι τζιχαντιστές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, κυρίως στις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από μουσουλμάνους σουνίτες.
Περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικότερα, στην άλλη πλευρά των συνόρων, η επιχείρηση των αραβοκουρδικών δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ για να ανακαταλάβουν τη Ράκα σταμάτησε λόγω μιας ισχυρής αμμοθύελλας. «Η κατάσταση σήμερα είναι επικίνδυνη γιατί δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα σε αυτή την περιοχή της ερήμου εξαιτίας της αμμοθύελλας» εξήγησε ένας στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μιλώντας από το Αΐν Ίσα, μια πόλη που απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Ράκα. «Φοβόμαστε μήπως το Νταές επωφεληθεί από την κατάσταση και εξαπολύσει αντεπίθεση», πρόσθεσε.
Λόγω της περιορισμένης ορατότητας τα μαχητικά του διεθνούς συνασπισμού δεν μπόρεσαν να επιφέρουν πλήγματα ακριβείας στις θέσεις του ΙΚ.

Από την έναρξη της επιχείρησης Οργή του Ευφράτη «καταφέραμε να καλύψουμε το ένα τρίτο της απόστασης που μας χωρίζει από τη Ράκα. Η στρατηγική μας είναι να περικυκλώσουμε τον εχθρό» εξήγησε η Τζιχάν Σεΐχ Άχμαντ, η εκπρόσωπος των SDF.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 15 κοινότητες και χωριά και πλέον οι μάχες επικεντρώνονται στο χωριό Αλ Χίσα, 40 χιλιόμετρα βορείως της Ράκας.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Ο πληθυσμός της Ράκας φτάνει περίπου τις 800.000. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν τα αναγκαία μέσα για να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και η Άχμαντ ζήτησε «διεθνή βοήθεια» εξηγώντας ότι «οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει κάποιος καταυλισμός για να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι ενώ πλησιάζει ο χειμώνας».