Skip to main content

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με Συρία (vids)

Η Μόσχα επιβεβαίωσε την κατάρριψη, ωστόσο τονίζει πως αυτή έγινε εντός του συριακού εναερίου χώρου - Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος, λένε Σύροι αντάρτες

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος Su-24, που, σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, κατέρριψε σήμερα η Τουρκία, με τη Μόσχα, από την πλευρά της, να τονίζει πως το μαχητικό βρισκόταν εντός του συριακού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με βίντεο Σύρων ανταρτών από τον τόπο της συντριβής, ένας εκ των δύο Ρώσων πιλότων του μαχητικού είναι νεκρός.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε από την πλευρά της την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας όμως πως αυτή έγινε εντός του συριακού εναερίου χώρου, πιθανότατα, από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή δείχνουν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα αναζητούν τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ένας από τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Οι ανταρτικές δυνάμεις της περιοχής αναζητούν και τον δεύτερο πιλότο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.



Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος, λένε Σύροι αντάρτες



Βίντεο το οποίο εστάλη στο πρακτορείο Reuters από συριακή ανταρτική οργάνωση την Τρίτη φαίνεται να δείχνει έναν εκ των δύο πιλότων του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από την τουρκική αεροπορία ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος των ανταρτών αναφέρει ότι είναι νεκρός.

«Ρώσος πιλότος», αναφέρει μία φωνή, ενώ άνδρες συγκεντρώνονται γύρω από το ακίνητο σώμα.

Το Reuters έλαβε το βίντεο από οργάνωση ανταρτών η οποία δρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σε σημείο όπου έχει παρουσία ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, βασικός στρατιωτικός βραχίονας της συριακής αντιπολίτευσης.

Στην περιοχή δεν δρουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε στο πρακτορείο ότι ο Ρώσος πιλότος είναι νεκρός, ενώ θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εικόνες και βίντεο από την κατάρριψη του αεροσκάφους που δημοσιοποιεί το πρακτορείο Anadolu: