Skip to main content

Συνολική συμφωνία τον Μάιο ο νέος στόχος της Αθήνας

Κυβερνητικές πηγές βλέπουν ουσιαστική πρόοδο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Brussels Group.

Ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές, και η Αθήνα στοχεύει πλέον σε «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. Ο δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει θετικό σήμα για τη ρευστότητα της χώρας.

Ακολούθως, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς για τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να κλειδώσει η συνολική συμφωνία.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ουσιαστικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ωστόσο εκτιμούν ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρο οι συνομιλίες θα ξεμπλοκάρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ συνολικής λύσης και όχι ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως ήταν η μέχρι τώρα επιδίωξη της Αθήνας. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν φαίνεται έτοιμο να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Όπως μετέδωσε το Mega, μια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.