Skip to main content

Συνολική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ζητούν τα Επιμελητήρια

Γίνεται έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μία συνολική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

«Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να επεξεργασθούν και να υιοθετήσουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στην αγορά να λειτουργεί ανοικτά και με όρους ανταγωνισμού ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις και να αντισταθμίσει τυχόν αρνητικές συνέπειες των μεταναστευτικών ροών», επισήμανε ο α' αντιπροέδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης στο Γενικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του, στο Σίδνεϊ.

Όπως σημείωσε, «η πρακτική διδάσκει ότι χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές που στοχεύουν στον ανταγωνισμό και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς είναι πιθανότερο να δρέψουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μετανάστευσης. Μια καινοτόμα και αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει δημοσιονομικές προκλήσεις και είναι πιο ικανή να διατηρήσει μια υγιή και εύρυθμη αγορά εργασίας και να ενσωματώσει τις μεταναστευτικές ροές».

Τις παραπάνω επισημάνσεις του α' αντιπροέδρου του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη υιοθέτησε αυτούσια το Γενικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων κατά την συνεδρίαση του, στην οποία εγκρίθηκε το κείμενο θέσεων που αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Στο κείμενο αυτό γίνεται μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων για τις χώρες προέλευσης και υποδοχής τόσο σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση της καινοτομίας αλλά και τις τυχόν επιπτώσεις στην δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας.

Συνολικά γίνεται έκκληση στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μία συνολική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τριβές και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.