Skip to main content

Συνολικά 89 συλλήψεις και 310.000 κατασχεθέντα πυροτεχνήματα το Πάσχα

Συνελήφθησαν 89 άτομα για διακίνηση και χρήση παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 35.344 έλεγχοι

Σχεδόν 310.000 πυροτεχνικά είδη κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δηλαδή από τις 24 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν 89 άτομα για διακίνηση και χρήση παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 35.344 έλεγχοι.

«Σκοπός των ελέγχων πέραν της τήρησης της νομοθεσίας, ήταν η πρόληψη και η αποτροπή ατυχημάτων από την καύση πυροτεχνικών ειδών κατά την εορταστική περίοδο», αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διενέργεια των ελέγχων συνολικά κατασχέθηκαν 310.000 πυροτεχνικά είδη περίπου. Αναλυτικότερα κατασχέθηκαν:
- 159.308 κροτίδες,
- 149.178 παιδικά αθύρματα,
- 534 καψύλλια,
- 392 φωτοβολίδες,
- 264 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί και
- 220 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων –ρουκετών.

Σημειώνεται ότι, φέτος κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δεν αναφέρθηκαν στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τραυματισμοί ή θάνατοι από χρήση κροτίδων, βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι:

-Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
-Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
-Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
-Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
-Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.  
-Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.