Skip to main content

Σύνοδος κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας

500 εμπειρογνώμονες και 80 υπουργοί από 72 χώρες συναντώνται στο Παρίσι. Στόχος να βρούνε τρόπους παρεμπόδισης της ροής χρημάτων προς τρομοκράτες.

«Όχι χρήματα για την τρομοκρατία» είναι ο τίτλος της διεθνούς συνάντησης που στοχεύει στο να βρεθούν οι σωστές πρακτικές για την παρεμπόδιση της ροής χρημάτων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις Αλ-Κάιντα και ISIS.

Μπορεί το Ισλαμικό κράτος να έχασε τα εδάφη του και επομένως τις βασικές πηγές χρηματοδότησης όπως το πετρέλαιο, σύμφωνα όμως με τους εμπειρογνώμονες έχει ήδη συσσωρεύσει ένα σημαντικό ποσό που φθάνει τα 3 δις δολάρια, αφού κατά τη διάρκεια της τριετίας 2014-2016 συγκέντρωνε 1 δις το χρόνο. Σήμερα τα χρήματα αυτά κυκλοφορούν μέσω των σύγχρονων τεχνικών ή έχουν επενδυθεί, εξασφαλίζοντας τη μελλοντική επιβίωση των μελών του ISIS.

Δίκτυο μικροδωρεών προς τους τζιχαντιστές

Πέρα από τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που μπορεί να έχει δεχθεί από κράτη που το υποστήριξαν για ένα διάστημα, η νέα διαπίστωση είναι ότι σήμερα οι μικροχρηματοδοτήσεις έχουν ήδη πλέξει ένα μεγάλο δίκτυο γύρω από την τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Πρόκειται για μικροδωρεές ή για ποσά που συγκεντρώνονται με την πρωτοβουλία πολιτών και μέσω εκδηλώσεων σε συνεργασία με οργανώσεις συλλογής χρημάτων που στη συνέχεια προωθούν τα χρήματα προς τους τζιχαντιστές, εξήγησε σήμερα το πρωί ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Στη Γαλλία συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν 416 δωρητές προς το ISIS κατά την τελευταία διετία, δήλωσε ο εισαγγελέας ενώ 320 συλλεκτικές οργανώσεις έχουν τη βάση τους σε Τουρκία και Λίβανο για να διοχετεύουν στη συνέχεια τα χρήματα στους τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.

Στη σύνοδο συμμετέχουν γύρω στους 500 εμπειρογνώμονες και 80 υπουργοί από 72 χώρες. Τη διεξαγωγή της είχε επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση τον περασμένο Αύγουστο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στους χώρους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κεκλεισμένων των θυρών, με εξαίρεση τα συμπεράσματα και την καταληκτική ομιλία του Γάλλου προέδρου, αργά το απόγευμα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle