Skip to main content

Συνεργασία για τη διαχείριση και προστασία της Δοϊράνης

Διασυνοριακό πρόγραμμα ενέκρινε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού μεθοριακού υγροβιοτόπου.

Ένα σύστημα αειφορικής διαχείρισης της λίμνης Δοϊράνης, ενός από τους σημαντικότερους υγροβιοτόπους της Βόρειας Ελλάδας και τον μοναδικό διασυνοριακό που δεν έχει φορέα διαχείρισης, σκοπεύει να δημιουργήσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του έργου «Plan D.oiran».

Στόχος του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – ΠΓΔΜ 2014 – 2020» (Interreg) είναι να αποκατασταθεί η λίμνη Δοϊράνη περιβαλλοντικά, αλλά και να αξιοποιηθεί για λόγους αναψυχής.

Στη Δοϊράνη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άνοιξε ένα μεγάλο κανάλι, προκειμένου να διοχετευτεί νερό στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών, που τότε είχαν πληγεί από τη λειψυδρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η στάθμη του νερού στη λίμνη και να δημιουργηθούν αποξηραμένες εκτάσεις. Αυτές καταλήφθηκαν στην πορεία των ετών από τη βλάστηση.

Δύο χρόνια βροχοπτώσεων, ο περιορισμός των γεωτρήσεων και τα έργα εμπλουτισμού της λίμνης που έγιναν έφεραν πλέον τη λίμνη στην πρότερη κατάστασή της.

Σύμφωνα όμως με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη, πρέπει η βλάστηση στο εσωτερικό της λίμνης να καθαριστεί και ακολούθως προκύπτουν προοπτικές αξιοποίησης της περιοχής για λόγους αναψυχής (κάτι που γίνεται ήδη στους παραλίμνιους οικισμούς από την πλευρά της γειτονικής χώρας).

Με το διασυνοριακό πρόγραμμα αυτός είναι ο στόχος, καθώς υπάρχει σχέδιο για την αειφορική διαχείριση του οικοσυστήματος, που θα μπορέσει να το κάνει θελκτικό στον επισκέπτη κι από την ελληνική πλευρά, ενώ και η ΠΓΔΜ θέλει να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατάσταση στη λίμνη, αφού έχει σημαντικές τουριστικές υποδομές (παραλίμνιες πλαζ, ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια κτλ.), τις οποίες αξιοποιούν οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Βεργίδης σημείωσε ότι λόγω της ανόδου της στάθμης της Δοϊράνης ορισμένες παραθεριστικές υποδομές πλημμύρισαν και η ΠΓΔΜ ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κάνει παρεμβάσεις για να μειωθεί η στάθμη των νερών.

Στόχος του προγράμματος της Περιφέρειας είναι να καθαρίσει η λίμνη, να δημιουργηθεί χώρος (ή χώροι) αναψυχής και περιπάτου, με κιόσκια και φωτισμό. Κυρίως όμως να εκπονηθεί επιτέλους ένα διαχειριστικό σχέδιο για τη Δοϊράνη, που θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, διαχείρισης, αποκατάστασης και θα έχει σε λειτουργία έναν κοινό μηχανισμό, ένα κοινό τηλεμετρικό δίκτυο, για το οποίο θα συνεργάζονται οι δυο χώρες. Παράλληλα, προβλέπεται βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη, παρεμβάσεις βελτίωσης της παρόχθιας περιοχής, δυνατότητες υπερχείλισης (με κανάλι), εκβάθυνση της κοίτης, αναχώματα προστατευτικά κ.ά.

Επίσης, προβλέπονται δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και ενημέρωσης των τοπικών αγροτών και επιχειρηματιών, ώστε να περιοριστεί η ρύπανση στη Δοϊράνη.