Skip to main content

Στους δρόμους δήμος και ΕΛΑΣ για τους άστεγους εν όψει παγετού

Οι αρμόδιοι του δήμου και οι αστυνομικοί θα ενημερώνουν τους άστεγους για το Υπνωτήριο και θα τους προμηθεύουν με κουβέρτες και sleeping bags

Επί ποδός βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν από το βράδυ της Πέμπτης έως τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των έκτακτων μέτρων η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα έχει συνεργασία τόσο με Αστυνομικά Τμήματα της πόλης όσο και με τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του γενικότερου συντονισμού και με σκοπό την προστασία των ατόμων που διαβούν στο δρόμο, οι αρμόδιοι του δήμου και οι αστυνομικοί θα καλούν τους άστεγους να προσέρχονται στο Υπνωτήριο και θα τους προμηθεύουν με κουβέρτες και sleeping bags.

«Οι άντρες της ΕΛΑΣ αλλά και οι δημοτικοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους, σε περίπτωση που εντοπίσουν άστεγους θα τους ενημερώνουν για το Υπνωτήριο και για τους διαθέσιμους χώρους. Εάν δεν θέλουν να μεταβούν εκεί, καθώς με την βία δεν μπορούμε να τους μεταφέρουμε, τότε θα τους προμηθεύουν κουβέρτες και sleeping bags», εξήγησε στη Voria.gr η κ. Γούλα. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα να δεχθούν επιπλέον άτομα – άστεγους σε περίπτωση που χρειαστεί. Παράλληλα, η Άμεση Δράση (100) έχει τα τηλέφωνα των χώρων του δήμου, σε περίπτωση που χρειαστεί για κάποιον πολίτη.

Οι δομές οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προσφέροντας προσωρινή φιλοξενία σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:  

Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 – 528.811), από τις 17.00 έως το πρωί της επομένης ημέρας στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 – 527.938), από τις 10.30 έως τις 17.00.

Έως και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και κατά τις ώρες 09.00 έως τις 19.00, θα είναι προσβάσιμοι οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:  

4ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλέφωνα 2310 – 212.002 και 2310 – 245.242)
5ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27, τηλέφωνα 2310 – 820.110 και 2310 – 863.038)

Στο μεταξύ οι περισσότεροι δήμοι έχουν ανακοινώσει χώρους φιλοξενίας για άστεγους και για ευπαθείς ομάδες. Στον Δήμο Ωραιοκάστρου θα είναι ανοικτές  έως και το βράδυ της Κυριακής (καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου) όλες οι αίθουσες των ΚΑΠΗ του διευρυμένου δήμου. Στον δήμο Παύλου Μελά θα είναι ανοικτά, συνολικά 9 ΚΑΠΗ στις Δημοτικές Ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας καθώς και το Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης” τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Στον Δήμο Δέλτα τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα και τα ΚΑΠΗ θα παραμένουν ανοιχτά σε 24ωρη βάση με ανοιχτούς για το κοινό θερμαινόμενους χώρους. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης ο Δήμος Δέλτα είναι έτοιμος να διαθέσει και τα κλειστά γυμναστήρια. Στον Δήμο Θέρμης από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή τα ΚΑΠΗ του δήμου στη Θέρμη, τα Βασιλικά και το Πλαγιάρι θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το Κέντρο Υγείας Θέρμης θα φιλοξενεί όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2313 310800.