Skip to main content

Συναίνεση για το δάνειο της ΕΤΕπ επιδιώκει ο Μπουτάρης

Παρέμβαση Μπουτάρη στην Οικονομική Επιτροπή για το δάνειο από την ΕΤΕπ. Αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος, μπαράζ επαφών ξεκινάει ο δήμαρχος.

Την παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσαν οι αντιδράσεις για τη σύναψη δανείου ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να λάβει ο κεντρικός δήμος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ακόμα και από το εσωτερικό της διοικούσας παράταξης, ο κ. Μπουτάρης παρέστη στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα, η συζήτηση επί του οποίου, όμως, τελικά αναβλήθηκε.

Ο δήμαρχος στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόνισε ότι το δάνειο θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη, καθώς πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από σημαντικά έργα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, το δάνειο είναι αναγκαίο και πρέπει να ληφθεί.

Όπως φαίνεται, ο δήμαρχος παίρνει πάνω του το θέμα του δανείου και ξεκινά μπαράζ επαφών τόσο με τα μέλη της παράταξής του που αντιδρούν όσο και με την αντιπολίτευση. Ο κ. Μπουτάρης απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Εντάξει και μέλος της Επιτροπής, Εφραίμ Κυριζίδη, τον κάλεσε να δει θετικά το ζήτημα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη. «Φέρτε ένα πρότζεκτ που θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη και θα το συζητήσουμε, όχι όπως αυτά τα έργα που έχει μέσα η εισήγηση του θέματος» σχολίασε ο κ. Κυριζίδης.

Το θέμα του δανείου πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη, όπου ουσιαστικά ο δήμαρχος θα επιχειρήσει να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους που αντιδρούν σχετικά τη χρησιμότητα που θα έχει για την πόλη η λήψη του δανείου. Πάντως, χθες, από την πλευρά του ο Ανδρέας Κουράκης, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το δάνειο της ΕΤΕπ, ζήτησε στοιχεία για το κατά πόσο είναι αναγκαίο να το λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Πέτρος Λεκάκης πρόκειται να φέρει το θέμα στη συνεδρίαση την άλλη Τετάρτη, όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία. Στη συνέχεια, θα οδηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, όπου εκεί για να λάβει το πράσινο φως η σύναψη δανείου απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή και η σύμφωνη γνώμη μερίδας της αντιπολίτευσης.

Εδώ και καιρό πάντως η δημοτική αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για μια σειρά αναπτυξιακών έργων. Όπως έχει επαναλάβει κατά το παρελθόν ο δήμαρχος, οι πόροι από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση έχουν συρρκνωθεί και απαιτούνται χρήματα για να προχωρήσει ο δήμος σε έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη.

Τους τελευταίους μήνες η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα είχε μπαράζ επαφών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του δήμου αλλά και των έργων που σχεδιάζονται, το δ.σ. της ΕΤΕπ ενέκρινε τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 75% επί του συνόλου των 50 εκατ. ευρώ που αποτελεί το ποσό του πακέτου έργων για το οποίο ο δήμος επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί.