Skip to main content

Συνελήφθη η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Η Ιντίλ Εσέρ συνελήφθη χθες, Τετάρτη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Στη σύλληψη στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων και ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και η Ιντίλ Εσέρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, προχώρησε χθες η τουρκική αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη σύλληψη της διευθύντριάς της και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Ιντίλ Εσέρ συνελήφθη χθες Τετάρτη μαζί με επτά άλλους ακτιβιστές που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τη διαχείριση πληροφοριών σε ένα ξενοδοχείο στην Πρίγκηπο.

Την είδηση για τη σύλληψη οκτώ μελών ΜΚΟ μαζί με τέσσερις ακόμη ανθρώπους μετέδωσε και η εφημερίδα Hurriyet, η οποία διευκρίνισε ότι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα.

Η τουρκική αστυνομία από την πλευρά της δεν έχει διευκρινίσει πού κρατούνται, ούτε για ποιο λόγο συνελήφθησαν τα 12 αυτά άτομα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο εκπαιδευτές, ένας Γερμανός και έναν Σουηδός, καθώς και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου όπου διεξαγόταν το πρόγραμμα.

«Είμαστε βαθιά ενοχλημένοι και εξοργισμένοι που κάποιοι από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, μπόρεσαν να συλληφθούν με αυτό τον τρόπο, χωρίς τον παραμικρό λόγο», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους», πρόσθεσε.

Οι συλλήψεις έγιναν λιγότερο από ένα μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, του Τανέρ Κιλίτς με «εντελώς αβάσιμες κατηγορίες» που τον συνδέουν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.