Skip to main content

Σινεφίλ Δευτέρες στο Βακούρα: Τερέζα Ντεκερού του Ζορζ Φρανζί

Έναρξη στο νέο αφιέρωμα «Ξεφυλλίζοντας την αθωότητα» τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Με το σπάνιο αριστούργημα "Τερέζα Ντεκερού" (Thérèse Desqueyroux) του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού Ζορζ Φρανζί, κάνει έναρξη το νέο αφιέρωμα «Ξεφυλλίζοντας την αθωότητα» από τις Σινεφίλ Δευτέρες στο cine ΒΑΚΟΥΡΑ, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 21:00.

Η προβολή είναι μία προσφορά του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, του μακροβιότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας, και την ταινία θα προλογίσει ο διευθυντής του, κριτικός και συγγραφέας, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ενώ στο κοινό θα διανεμηθούν δωρεάν πέντε βιβλία του για το σινεμά.

Στο νέο αυτό αφιέρωμα από τις Σινεφίλ Δευτέρες θα προβληθούν πολύκροτες ευρωπαϊκές ταινίες, όπου οι ήρωές τους εκκινούν από ένα πεδίο αγνότητας και οράματος, για να μυηθούν σταδιακά όχι μόνο στην ενηλικίωση, αλλά και σε νέες διαδικασίες αντίληψης της ζωής, των σχέσεων, της σεξουαλικότητας και της πολιτικής στάσης, γνωρίζοντας απόκρυφες επιθυμίες τους και ανάγκες τους και ξεπερνώντας όρια και σύνορα.

«Thérèse Desqueyroux», ασπρόμαυρη, Γαλλία, 1962, διάρκεια 109΄.

Σκηνοθεσία: Ζορζ Φρανζί. Σενάριο: Κλοντ Μοριάκ, Ζορζ Φρανζί, Φρανσουά Μοριάκ από το βιβλίο του τελευταίου. Παίζουν: Εμανουέλ Ριβά, Φιλίπ Νουαρέ, Σάμι Φρέι, Εντίθ Σκομπ.

Βραβεία καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Σε μια μικρή γαλλική πόλη, στον μεσοπόλεμο, η όμορφη, μελαγχολική και ρομαντική Τερέζα νιώθει "φυλακισμένη" σε έναν συμβατικό γάμο, χωρίς αγάπη, γεμάτη πλήξη, αποξενωμένη από τον άνδρα της.

Η σύντομη κριτική αποτίμηση του Αλέξη Δερμεντζόγλου είναι η ακόλουθη: «Σπάνιο αριστούργημα του γαλλικού σινεμά που με τον ένα πόδι πατάει στο κλασικό νουάρ, από την άλλη προχωρεί σε νεωτερισμούς που θυμίζουν νουβέλ βαγκ. Η κινηματογράφηση ενός πολύκροτου μυθιστορήματος αποκτά μια μοντέρνα οπτική απεικόνιση».

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση όπου ο Αλέξης Δερμεντζόγλου θα αναλύσει το θέμα: «Μεταξύ νουάρ, λογοτεχνίας και νουβέλ βαγκ»