Skip to main content

Συνέδριο INNECO: H επιχειρηματικότητα θα δώσει τη λύση στην κρίση

Αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το διεθνές συνέδριο INNECO 2016, μία γερή δόση αισιοδοξίας για τις προοπτικές της νεανικής επιχειρηματικότητας

«Η επιχειρηματικότητα θα δώσει τη λύση στην κρίση, οι άνθρωποι που αξιοποιούν τα ταλέντα τους για να αναπτύξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι οι πολιτικοί», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Πορτογάλος Miguel Reynolds, της Global Business Brokers, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πρώτη επιχείρησή του στα 19 του χρόνια.

Μία γερή δόση αισιοδοξίας για τις προοπτικές της νεανικής επιχειρηματικότητας και την οικονομία της Ελλάδας, έδωσαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας INNECO 2016, αρκετοί από τους ξένους ομιλητές που ανήκουν στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού Building Business.

Το Συνέδριο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή και περιλαμβάνει εισηγήσεις, ομιλίες, workshops και κυρίως δικτυώσεις, το περίφημο networtking, από 22 ξένους συμμετέχοντες, συμβούλους επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, Αγγέλους επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, επενδυτές funds, διοργανωτές hackathons, εκπροσώπους τους Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου και του YES, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Voria.gr.

Κι όλη αυτή τη σημαντική διοργάνωση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός για τη χώρα μας και την πόλη της Θεσσαλονίκης έστησε ο μόλις πέντε ετών Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας κάποια υποστήριξη μόνο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης με την νεανική επιχειρηματικότητα και τι μπορεί να δώσει το επιχειρείν στη χώρα;

O βρετανός Russell Dalgleish της «Exolta Capital Partners», ένας venture capitalist, ήρθε στο συνέδριο αναζητώντας ευκαιρίες για επενδύσεις και σίγουρα στην Ελλάδα δεν βλέπει μόνο οικονομική κρίση.

Η γερμανίδα Stephanie Ness, διοργανώτρια hackathons και δικτυώσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων, είπε πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για τους Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκουν αγορές για τα προϊόντα τους εκτός Ελλάδας, αφού μάλιστα υπάρχει και η αγορά της Κοινότητας.

Μια άλλη άποψη, με περισσότερο πολιτική χροιά, εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της YES, ιταλός Luca Donelli, που τόνισε ότι «δεν βλέπουμε την Ελλάδα σαν μια χώρα στην άκρη της Ευρώπης, απομονωμένη, αλλά σαν μια χώρα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε στενότερους δεσμούς συνεργασίας και στο επιχειρηματικό πεδίο».

Μη φοβάστε το επιχειρηματικό ρίσκο

Άλλωστε όπως είπε ο πορτογάλος Nelson Fernandes, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου, «όλες οι χώρες έχουν προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε  και να μη μένουμε κολλημένοι στο πρόβλημα. Η επιχειρηματικότητα στη σύγχρονη πραγματικότητα μπορεί να δώσει τη λύση στην απασχόληση γιατί οι σταθερές δουλειές ανήκουν στο παρελθόν».

Το Inneco 2016, έχει ένα κεντρικό σκοπό, να βοηθήσει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας και το συνέδριο θα το επιδιώξει αυτό κυρίως μέσα από τη δικτύωση των συμμετεχόντων, όπως είπε ο υπεύθυνος Προβολής του Ομίλου κ. Πέτρος Παπαναούμ.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Ομίλου κ. Χρήστου Σταυρόπουλου, επιχειρηματία, που υποστήριξε πως «το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι θεωρούμε πως τα κεφάλαια κάνουν την επιχειρηματικότητα. Δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα για να ξεκινήσεις». Αυτό που παίζει καθοριστική σημασία είναι η ιδέα, η νοοτροπία και ο Όμιλος είναι παρών για να βοηθάει, άλλωστε μέσα από τη δράση του και την ώθηση που έδωσε σε νέους επιχειρηματίες, ξεκίνησαν 12 επιχειρήσεις.

Ο Όμιλος, με 120 μέλη σήμερα σε Θεσσαλονίκη και άλλα τόσα στην Αθήνα, είναι ανοικτός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε start ups, σε νέα άτομα που θέλουν να μπούνε στον κόσμο των επιχειρήσεων. Παρέχει υποστήριξη, βοηθάει τους νέους επιχειρηματίες να αντλήσουν γνώση αλλά και εμπειρία.

Οι ΜΜΕ πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ

Αυτή τη γνώση και την εμπειρία χρειάζονται οι Έλληνες νέοι επιχειρηματίες όπως και οι ελληνικές ΜΜΕ, όπως τόνισε ο κ. F. Rocciola, σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι ελληνικές ΜΜΕ δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν διεκδικώντας ενίσχυση από κοινοτικά προγράμματα, ενώ και η ελληνική Πολιτεία δεν βοηθάει, είτε δίνοντας ώθηση σε spin offs μέσα από τα Πανεπιστήμια, είτε ακόμη δημιουργώντας προθερμοκοιτίδες επιχειρήσεων μέσα σε Επιμελητήρια.

Έτσι, από το 2014 ως σήμερα, στο πρόγραμμα για τις SME ΄s έχουν κατατεθεί μόλις 500 προτάσεις από ελληνικές επιχειρήσεις και εγκρίθηκαν 19, που επιδοτήθηκαν με 10,9 εκατ.ευρώ.

Οι Έλληνες, υποστηρίχθηκε, είναι innovators, εφευρετικοί και καινοτόμοι αλλά τους λείπει η εξωστρέφεια.

Ωστόσο, σήμερα το βράδυ, το INNECO 2016 θα ανοίξει με τοποθετήσεις τριών Ελλήνων, των μόνων που συμμετέχουν ως ομιλητές στο συνέδριο, που μπορούν να δώσουν το περιεχόμενο του «τολμώ» στην ελληνική πραγματικότητα. Οι ομιλητές αυτοί είναι ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ καθ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο κ. Γ. Γεωργιάδης, καθηγητής στο Kellogg School of Management και ο κ. Αρίστος Δοξιάδης του επενδυτικού Openfund.