Skip to main content

Συνέδριο για τα δικαώματα των αιτούντων άσυλο τη Δευτέρα στο ΠΑΜΑΚ

Στην εκδηλώση θα συμμετάσχουν 23 εκπρόσωποι από το κράτος, τους δήμους, τους διεθνείς οργανισμούς, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ.

Συνέδριο με θέμα «Διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης - Διάλογος για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας» διοργανώνει η έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται τη Δευτέρα 3 Απριλίου, από τις 14.30 έως τις 22.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος) και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ήδη από τον Απρίλιο του 2015 εξαιτίας της διεθνούς πολιτικής, το προσφυγικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε φλέγον πολιτικό ζήτημα για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα που υποδέχεται τους πρόσφυγες. Στην τωρινή συγκυρία, το προσφυγικό έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της ανθρώπινης ιστορίας και η ελληνική κοινωνία εκπονεί σχέδια, προγράμματα και μελέτες για να υποδεχθεί τους αιτούντες άσυλο, να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και να υπερασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό κρατικοί και τοπικοί φορείς, διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ΜΚΟ δίνουν καθημερινό αγώνα για τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πανανθρώπινων αξιών σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Το ζήτημα της αποτελεσματικής ένταξης των προσφύγων και γενικά των δικαιούχων διεθνούς προστασίας αποτελεί κεντρικό θέμα του Συνεδρίου που θα εστιάσει σε τρόπους διαχείρισης της ετερότητας υπό συνθήκες ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κάνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιορδάνης Ελευθεριάδης,  Αναπληρωτής Πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Senior Protection Officer της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη Vincent Briard και ο Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 23 εκπρόσωποι από το κράτος, τους δήμους, τους διεθνείς οργανισμούς, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, τους διεθνείς και ελληνικούς ΜΚΟ, ενώ καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ζήτημα (υποδοχή, αίτηση ασύλου, επανεγκατάσταση ή επαναπροώθηση κλπ.).

Όλοι οι φορείς θα παρουσιάσουν το έργο τους και τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη των προσφύγων (υγιεινή διαβίωση, σίτιση, ασφάλεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση κλπ.), προκειμένου να γίνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών που θα βοηθήσουν στην άμεση επίλυση διάσπαρτων προβλημάτων και στην αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Ενδεικτικά κύριοι εισηγητές θα είναι η διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ο Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Ελλάδας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Δέλτα και Θέρμης, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IΟΜ), της EASO, συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων (ΣΕΠ) καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, INTERSOS, Caritas, PRAKSIS, ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες κλπ.

Επίσης, θα γίνει προβολή των trailers των ντοκιμαντέρ: «West Dream», «Dreaming of life» και «Dreaming of Democracy» και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη με τον Ιρανό πρόσφυγα και σκηνοθέτη Μορτεζά Τζαφαρί.

Στο τέλος του Συνεδρίου θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στις 21.10-22.00, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των περισσοτέρων φορέων, και ΜΚΟ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοικτή για όλους. Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Δείτε το αναλύτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ.