Skip to main content

Συνέδριο GAIA: Επανάσταση στην αγροδιατροφή με τη Γεωργία Ακριβείας

Μεγάλη η δυναμική της έξυπνης γεωργίας για την Ελλάδα, συμφώνησαν οι ομιλητές του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GAIA Επιχειρείν για τη Γεωργία

Τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει η Γεωργία Ακριβείας, με άλλα λόγια η «έξυπνη γεωργία», στον έλληνα αγρότη αλλά και στην ελληνική οικονομία, γενικότερα, επισήμαν οι ομιλητές του 4oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που πραγματοποιεί η GAIA Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη.

«Ξεκινάει επανάσταση στον αγροδιατροφικό τομέα με τη Γεωργία Ακριβείας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιείται το φετινό συνέδριο. Τόνισε, όμως, πως χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό εξιδεικευμένο που θα βοηθήσει στην αναπροσαρμογή του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Λουφάκης, το 2016 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 7% και έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. το 2015. «Το πρόβλημα των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία τους», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και το brain drain. Αυτά τα δύο καθιστούν απαραίτητα τα συνεργατικά σχήματα για τη βελτίωση και προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό».

Χατζηνικολάου: Ο ρόλος της Πειραιώς στην ανασυγκρότηση

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας έχει άμεση προτεραιότητα. «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει πεδίο θετικής ανάπτυξης για τα επόμένα χρόνια. Ο εκσυγχρονιμός, η εξωστρέφεια καινοτομία και ανταγωνιστικότητα δίνουν προστιθέμενη αξία στον αγροδιατροφικό τομέα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελούν στόχο στρατηγικό και έχουμε υιοθετήσει ολοκληρωμένη προσέγγιση του χώρου που αποδεικνύεται από την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας. Με συμβουλευτική και εκπαιδευτική υποστήριξη των πελατών της, η Τράπεζα είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη μέσα από νέες και καινοτόμες δομές με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των λύσεων που προσφέρονται με ανταγωνιστικά προϊόντα, ώστε να ανασυγκροτηθεί ο πρωτογενής τομέας.

Στον χαιρετισμό του, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της διοργανώτριας GAIA Επιχειρείν έκανε λόγο για ένα συνέδριο θεσμό για τον αγροδιατροφικό τομέα. «Η σημερινή, αθρόα συμμετοχή αναδεικνύει τη συνέργεια της τεχνολογίας με τον αγροτικό τομέα», τόνισε.

Όπως είπε, «μειώσαμε στο 1/3 το  κόστος λειτουργίας του ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς».

Αναφερόμενος στην ευφυή γεωργία, ο ίδιος επισήμανε ότι μπορεί να γίνει πράξη στη χώρα μας, «μπορούμε να γίνουμε σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό χώρο».

Κόλλια-Τσαρουχά: Επιτρέψαμε στον έλληνα αγρότη να ονειρεύεται

Η υφυπουργός Εσωτερικών (ΥΜΑΘ), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά επισήμανε πως είναι κεντρική ευθύνη της κυβέρνησης η προώθηση και ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής.

«Επιτρέψαμε στον Έλληνα αγρότη να έχει όνειρα. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοπέρνικος θα οργανώσει τον συντονισμό ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο τον τριπλασιασμό των εκτάσεων της γεωργίας ακριβείας μέσα στο 2018», είπε.

Μπουτάρης: Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας

«Η Ελλάδα εισάγει προϊόντα ενώ έχει επάρκεια αγροτικών αγαθών», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι οινοπαραγωγοί προσπαθούμε να εμπλέξουμε όλους τους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών στην παραγωγική διαδικασία», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι η απώλεια εσόδων για το κράτος από το παράνομο τσίπουρο ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ.