Skip to main content

Συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η ΕΟΕ (φωτο)

Η κίνηση αυτή είναι συμβολική καθώς η ΕΟΕ θέλει να στείλει μήνυμα αθλητικής αποκέντρωσης και στήριξης των αθλητών και αθλητριών εκτός Αθηνών

Την πρώτη της συνεδρίαση ιστορικά εκτός Αθηνών και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σχεδόν με πλήρη ολομέλεια, υπό την προεδρία του Σπύρου Καπράλου.

Συγκεκριμένα η κίνηση αυτή είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να στείλει μήνυμα αθλητικής αποκέντρωσης και στήριξης των αθλητών και αθλητριών εκτός Αθηνών, ενώ θα ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη αποκέντρωση του ελληνικού αθλητισμού και τη συμβολή της ΕΟΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

Πριν από τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση ίδρυσης Γραφείου Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας στην έδρα του Ολυμπιακού Μουσείου-Protergia Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν, πριν από την έναρξή της, οι αναμνηστικές καρφίτσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «PyeongChang 2018» και συγκεκριμένα στη Σοφία Ράλλη, τον Απόστολη Αγγέλη, τον Γιάννη Αντωνίου και τη Μαρία Ντάνου, την καρφίτσα της οποίας παρέλαβε η μητέρα της.

Tα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ολυμπιακού Μουσείου-Protergia Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιοδική έκθεση Σύρων καλλιτεχνών «Untold stories» που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ ευχαρίστησε την διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Κυριακή Ουδατζή, για την συνεργασία του φορέα με την ΕΟΕ, αλλά και τους προέδρους ή εκπροσώπους των Ομοσπονδιών που παρέστησαν και μεταξύ άλλων τόνισε την δράση της Επιτροπής, τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός, συνεπεία της κρίσης, αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες της ΕΟΕ για την εξασφάλιση χορηγιών ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, που έτσι κι αλλιώς δεν δαπανά για την λειτουργία της. «Είναι δεδομένο πως ο ελληνικός αθλητισμός περνά δύσκολες στιγμές και η ΕΟΕ, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία, προσπαθεί να βρει χορηγίες, και ήδη βρίσκει για την εξασφάλιση προγραμμάτων που να ευνοούν το Ολυμπιακό κίνημα και τους αθλητές».

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

«Ευχαριστούμε αγαπητέ Δήμαρχε που φιλοξένησες την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε μία ιστορική στιγμή και μας έδωσες την ευκαιρία να έρθουμε στην υπέροχη Θεσσαλονίκη, στην αγαπημένη Μακεδονία, που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Εμείς οφείλουμε να θυμόμαστε όλους αυτούς τους αθλητές και τις αθλήτριες και να τους τιμούμε για όσα έχουν προσφέρει στην Ελλάδα. Αυτή η συνεδρίαση δεν έγινε μόνο για τους αθλητές αλλά και για να ανακοινώσουμε τη συμφωνία της ΕΘΝΟΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο, για μία σειρά δράσεων που θα γίνουν εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να τονίσω, επίσης, κύριε Δήμαρχε, ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό σας, στις προσπάθειες που κάνετε για να αναδείξετε την πόλη σας».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτηριστικά είπε: «Θέλω να πω καταρχήν ότι οι εκδηλώσεις στο Ολυμπιακό Μουσείο είναι πολύ ουσιαστικές και δείχνουν μία αγάπη της πόλης στον αθλητισμό και την Ολυμπιακή ιδέα. Το Ολυμπιακό ιδεώδες οφείλουμε να το καλλιεργήσουμε από τις μικρές ηλικίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη προώθησε την Ολυμπιακή ιδέα. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ανεβάσουμε το επίπεδο του Μουσείου όσο πιο ψηλά γίνεται. Επίσης, αυτή η πρώτη συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί υποχρεώσεις. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και πρέπει να το ανταποδώσουμε και θα το ανταποδώσουμε!»

Για την ύπαρξη προβλημάτων στους χώρους άθλησης της γυμναστικής μίλησε η Βασιλική Μιλλούση, πρωταθλήτρια της γυμναστικής, ενώ η Κυριακή Ουδατζή, που αναλαμβάνει και αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας, αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη τα μέλη της Επιτροπής, επεσήμανε την ανάγκη «να μεταλαμπεδευτούν οι αξίες του Ολυμπισμού στα νέα παιδιά και τους νέους αθλητές».

Τέλος σημειώνεται πως την ιστορική συνεδρίαση της ΕΟΕ παρακολούθησαν επίσης ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης, η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ανατολίτης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλλος και η πρώην Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου.