Skip to main content

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών ενόψει Eurogroup

Το πρακτορείο Bloomberg σημείωνε ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μία επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αν και δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα.

Αν πάντως υπάρξει καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε συνομιλίες και επαφές για το ελληνικό ζήτημα, ενώ πρόσθεσε πως «οι εργασίες συνεχίζονται».

Σε δημοσίευμά του το μεσημέρι, το πρακτορείο Bloomberg σημείωνε ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα δρομολογήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο συμβιβασμός προβλέπει τα εξής:

- Εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

- Εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020.

Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα του Bloomberg, η οριστικοποίηση της συμφωνίας εναπόκειται στην τελική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)  και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ώρες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ, έκανε λόγο για σύγκλιση σε βασικά θέματα της αξιολόγησης μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, αναφερόμενη στη συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης (δείτε αναλυτικότερα εδώ).