Skip to main content

Συνεχίζεται το θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας

Για πότε προσδιορίζεται χρονικά η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας - Παραμένει αγκάθι η στάση του ΔΝΤ.

Για τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προσδιορίζεται, τελικώς, χρονικά η επιστροφή των επικεφαλείς ελεγκτών της τρόικας στην χώρα μας. Η αρχική εκτίμηση για τα μέσα αυτής της εβδομάδας σκόνταψε οριστικά, στην επίμονη άρνηση του ΔΝΤ.

Η σκληρή «γραμμή» του Πολ Τόμσεν, για διασφάλιση της συμμόρφωσης της ελληνικής στάσης, αναφορικά με το ασφαλιστικό, με τις υπερβολικές απαιτήσεις του Ταμείου, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Το οποίο, αργά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε σχεδόν αξεπέραστο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ενώ όλοι μιλούν για χαλάρωση, το Ταμείο δεν πείθεται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή τη στάση, από κάποια στιγμή και μετά, το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός, ωστόσο, έχει ολοένα και πιο καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί, τα διαθέσιμα αποθέματα τελειώνουν, ενώ υπάρχει πάντα και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, το οποίο "προέβλεψε" ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας ακόμα και στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Πάντως, ότι και αν γίνει, αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι πολύ δύσκολα θα απαλλαγούν από την Ελλάδα και τα όποια προβλήματα της.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία, για να απεγκλωβιστεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δομές της, σε περίπτωση Brexit, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 10ετία. Αναλογικά, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η Ελλάδα- σε περίπτωση Grexit – θα χρειαστεί πολύ περισσότερο.