Skip to main content

Συνεχίζεται το πόκερ με τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στη Λευκωσία γίνεται λόγος για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3, 6 και 8, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός.

Ενας νέος κύκλος γεωτρήσεων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο στην κυπριακή ΑΟΖ από την ιταλική εταιρία ΕΝΙ. Στη Λευκωσία γίνεται λόγος για γεωτρήσεις στα τεμάχια 3, 6 και 8, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός. Η εξέλιξη αυτή, όπως υποστηρίζουν όσοι βρίσκονται σε γνώση των εξελίξεων στην περιοχή, κρίθηκε αναγκαία μετά τις εξελίξεις στο τεμάχιο 11, όπου, ως γνωστόν, δεν εντοπίστηκε κοίτασμα εμπορεύσιμο, γεγονός που θεωρήθηκε εξαιρετικά ανησυχητικό για την επόμενη μέρα του project, συνολικά.

Γι' αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει το συντομότερο ένας νέος κύκλος ερευνών, πολύ πριν τις γεωτρήσεις που έχει ανακοινώσει η αμερικανική Exxon στο τεμάχιο 10. Σ' αυτό το τελευταίο έχουν επενδυθεί πολύ μεγάλες ελπίδες για την επόμενη μέρα της Κύπρου, καθώς θεωρείται ως το οικόπεδο το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αποδειχθεί αξιοποιήσιμο από πλευράς ικανού ορυκτού πλούτου.

Να σημειωθεί ότι το αφεντικό της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ήταν πρόσφατα στην Κύπρο, γι αυτόν τον λόγο και είχε επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης αυτής κανείς απ' όσους την παρακολούθησαν δεν έφυγε σοφότερος. Το πιθανότερο ωστόσο είναι πως η ΕΝΙ θα πάρει την άδεια που ζήτησε για τις νέες γεωτρήσεις.