Skip to main content

Συνεχίζεται μέχρι αύριο το τρίτο Thessaloniki Animation Festival

Η γιορτή των κινουμένων σχεδίων, που φέρνει στην πόλη η AddArt, φιλοξενείται φέτος στο σινεμά «Μακεδονικόν» και Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Με ειδικό αφιέρωμα στην ελληνική σύγχρονη παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων, αλλά και με επιλογή έργων της 8ης τέχνης, που «φωτίζουν» θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι αύριο το 3ο Thessaloniki Animation Festival (TAF), το οποίο περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια και masterclasses από δημιουργούς και συντελεστές, προβολές απ΄ όλο τον κόσμο και διαγωνιστικό τμήμα.

Η γιορτή των κινουμένων σχεδίων, την οποία φέρνει στην πόλη η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση AddArt, φιλοξενείται φέτος στο σινεμά «Μακεδονικόν» και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, υπό την αιγίδα των τμημάτων Τουριστικής Ανάπτυξης- Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Boll-Stiftung.

«To Thessaloniki Animation Festival είναι το δεύτερο του είδους σε μέγεθος στην Ελλάδα και το τέταρτο σε προσέλευση κόσμου», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Σαββαΐδης, δημιουργός animation, μέλος της ομάδας AddART και συντονιστής του TAF.

«Κάθε χρόνο η προσέλευση του κόσμου είναι μεγαλύτερη και γι΄ αυτό και εμείς τολμάμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα περισσότερες ταινίες και να φέρουμε περισσότερους καλεσμένους για τους ανθρώπους που αγαπούν και παρακολουθούν το animation» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η τέχνη του animation έχει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές, σε ταινίες, σε βιντεοπαιχνίδια και αποκτά συνεχώς νέους φανατικούς θαυμαστές.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του 3ου TAF περιλαμβάνονται φέτος 150 ταινίες κινουμένων σχεδίων και στα ειδικά αφιερώματα θα παρουσιαστούν άλλες 100 δημιουργίες.

Καλεσμένος του TAF είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, με εμπειρία σε πολλές ταινίες animation, ο οποίος σε masterclass θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά του Voice Acting, της υποκριτικής φωνής, αλλά και το πώς ερμηνεύει έναν χαρακτήρα animation μόνο με τη φωνή του.

Για την εμπειρία του από τη συνεργασία με στούντιο της Γαλλίας και της Ουγγαρίας, θα μιλήσει σε masterclass ο animator ο Θάνος Γιουβανούδης, δημιουργός της ταινίας «Red Turtle», η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Ο πολυβραβευμένος Γερμανός animator Γκέρχαρντ Φανκ θα μιλήσει για τις δικές του μικρού μήκους ταινίες και παραγωγές.

Ο Χρήστος Παπαδρεόπουλος αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος animator της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εργάζεται σε τηλεοπτικές σειρές στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει τη δική του οπτική για τη τέχνη του animation σε master class.
«Θα ενθαρρύνει νέους που θέλουν να ασχοληθούν με δημιουργικά επαγγέλματα όπως το animation, μεταφέροντας το μήνυμα ότι με θάρρος και με θράσος ακόμη και χωρίς σπουδές μπορούν να επιτύχουν», τόνισε ο Δημήτρης Σαββαΐδης.

Οι Chloe Alliez και Violette Delvoye από το Βέλγιο έρχονται στη Θεσσαλονίκη να μοιραστούν την τέχνη τους στο Stop Motion Animation και να κάνουν μια μικρή παραγωγή σε μορφή workshop ενός επεισοδίου της σειράς που γυρίζουν ταξιδεύοντας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το project τους "World in (STOP) Motion" είναι μια περιφερόμενη παραγωγή σειράς stop motion animation σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο 3o TAF θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους, με βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες.

Τα αφιερώματα που θα συνοδεύουν το διαγωνιστικό τμήμα είναι
- Τα Ελληνικά: Ένα ειδικό αφιέρωμα στο οποίο θα προβληθούν ελληνικά animation και θα διαγωνιστούν για να αναδειχθεί η καλύτερη ελληνική παραγωγή στη συγκεκριμένη τέχνη.
«Θέλουμε να αναδείξουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει ελληνική παραγωγή, ότι υπάρχουν αρκετές ταινίες animation και γι αυτό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο animation και να βραβεύσουμε ελληνική δημιουργία με ειδική μνεία» ανέφερε ο συντονιστής του TAF.
- Human Rights Animated: Με την στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Bοll-Stiftung GR και του δικτύου Select Respect επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται ταινίες μικρού μήκους animation με βασική θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.
«Η τέχνη του animation μπορεί να θίγει και τόσο ευαίσθητα θέματα και να μεταδίδει σημαντικά μηνύματα. Θέλουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς ταινιών animation με θέματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Δίκτυο Select Respect θα βραβεύσει μία ταινία με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος για να δει πόσο δυνατά, με φαντασία και συμβολισμό μπορεί να προσεγγίσει και να αφηγηθεί μία ταινία animation το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Δημήτρης Σαββαΐδης.
- Το Festival Balkanima από Σερβία στην Ελλάδα: Το TAF προσκάλεσε το Balkanima ένα από τα μεγαλύτερα Animation Festival της Σερβίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Βελιγράδι και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα σερβικό πανόραμα με ταινίες μικρού μήκους animation.

Στο πλαίσιο του 3ου TAF διοργανώνονται εργαστήριο για παιδιά από τον animator Γιάννη Τεξή με θέμα Δημιούργησε τον δικό σου χαρακτήρα από πλαστελίνες και προβολή animation για παιδιά χωρίς λόγια με κοινωνικά μηνύματα (11:00-14:00 την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης) και εργαστήριο Body Painting Animation από την Oly Lazou, δηλαδή τη μεταμόρφωση μπροστά σε κοινό ενός μοντέλου σε χαρακτήρα εμπνευσμένο από την τέχνη του animation.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική οργάνωση AddArt διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις εκδηλώσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και φεστιβάλ με επίκεντρο τις εικαστικές, οπτικοακουστικές και ψηφιακές τέχνες, ασχολείται με νέες τεχνολογίες (augmented reality κ.α.), σχεδιάζει εκπαιδευτικά παιχνίδια, δημιουργεί κόμικ, animations, films και ντοκιμαντέρ.