Skip to main content

Συνεχίζεται η εκκένωση της Ανατολικής Γούτα από αμάχους

Ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ανακαταλάβει περισσότερο από το 90% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα.

Αντάρτες και άμαχοι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες Τρίτη για να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα, όπου ο συριακός στρατός και η Ρωσία επιθυμούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα.

Έπειτα από μια επιχείρηση που ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ανακαταλάβει περισσότερο από το 90% του ανταρτοκρατούμενου θύλακα, όμως από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο ισλαμιστικές οργανώσεις που βρίσκονται στην ανατολική Γούτα κατέληξαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για να απομακρυνθούν. Ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί στον τρίτο και τελευταία θύλακα των ανταρτών, τη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της Γούτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ και όπου εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι χιλιάδες άμαχοι.

Συνολικά περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι «μαχητές με τις οικογένειές τους και άμαχοι» έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Γούτα και κατευθύνονται στη βορειοδυτική Συρία για να εγκατασταθούν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Χθες περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Φάιλακ αλ Ράχμαν, επιβιβάστηκαν σε 65 λεωφορεία και κατευθύνθηκαν προς την επαρχία Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana.