Skip to main content

Συνεχίζεται η διπλωματική κόντρα Ολλανδίας-Τουρκίας

Χθες απελάθηκε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά - Είχε προηγηθεί η απαγόρευση εισόδου στον Τσαβούσογλου

Σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία, με την ένταση να κλιμακώνεται μετά τη χθεσινή απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, από τις ολανδικές αρχές.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε όταν η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική άδεια του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σκόπευε να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ (δείτε εδώ), προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση, με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην Κωνσταντινούπολη, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, έστρεψε τα πυρά του προς τους Ολλανδούς αποκαλώντας τους «απογόνους των ναζί και φασίστες».

 «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο» δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χάγης ότι δεν επιτρέπει στο αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί, η Άγκυρα απάντησε αποκλείοντας την πρόσβαση στην ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο «για λόγους ασφαλείας».

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, εκδιώχθηκε από τη χώρα, καθώς η αστυνομία τη συνόδευσε πίσω στη Γερμανία, από όπου είχε φτάσει στην Ολλανδία οδικώς, μετά από την απόφαση των ολλανδικών αρχών να μην επιτραπεί να προσγειωθεί το αεροπλάνο του Τσαβούσογλου. «Ο κόσμος πρέπει να πάρει θέση στο όνομα της δημοκρατίας ενάντια σε αυτή τη φασιστική πράξη! Αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκα υπουργό δεν πρέπει ποτέ να γίνει αποδεκτή», δήλωσε η Καγιά.

Οι ολλανδικές αρχές, έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας, κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση (δείτε εδώ).

Εν τω μεταξύ, χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε μια εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία- τηλεόραση (RTS).

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και να εμπόδισε την υπουργο Οικογενειακών Υποθέσεων να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (...) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.