Skip to main content

Συνεχίζεται έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η απεργία της ΠΝΟ

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η απεργία.

Να συνεχίσουν την απεργία τους, που έληγε στις 6 το πρωί της Τρίτης, με νέα 48ωρη, την Τρίτη και την Τετάρτη 6 και 7 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν οι ναυτεργάτες έπειτα από την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Με τη λήξη της, την Πέμπτη η ΠΝΟ θα συμμετάσχει, όπως ήδη είχε προαναγγείλει, και στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία -που είναι ακινητοποιημένα από την περασμένη Παρασκευή- θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή του με τους ναυτεργάτες, ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου το φορολογικό καθεστώς τους, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η ΠΝΟ, τα 13 σωματεία-μέλη της οποίας έκαναν πορεία το πρωί προς το ΥΕΝ, εμφανίστηκε αμετακίνητη στα πάγια αιτήματά της.

Καμία διαφοροποίηση και αύξηση στη φορολογία των ναυτικών είναι η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου και η ΠΝΟ γνωρίζει ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλεται, είχε δηλώσει στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», πριν τη συνάντησή του με την ΠΝΟ, ο Παν. Κουρουμπλής, που εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι θα λήξει η απεργία.

Σχολιάζοντας τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για απαιτήσεις νέων επιβαρύνσεων στους ναυτικούς από τους Θεσμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι ναυτικοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, που μέχρι το 2005-2006 προέβλεπε επιβάρυνση 1% για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τις ανώτερες βαθμίδες και τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού.

«Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά από το 2010 και μετά, έφτασε το 10% και 15% αντίστοιχα», όπως υπογράμμισε, καθώς οι θεσμοί αναζητούν χρήματα και πόρους και δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμίας μορφής εξομοίωση, όπως ζητείτο, η συζήτηση περιοριζόταν σε πολύ μικρό ποσοστό και η διαπραγμάτευση εξακολουθεί, η βούλησή μας είναι να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση και αύξηση», ξεκαθάρισε ο κ.Κουρουμπλής. «Αυτό το γνωρίζει η ΠΝΟ, ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια το κυρίου Τσακαλώτου, του κυρίου Χουλιαράκη και του υπουργείου».

Κατά τον κύριο Κουρουμπλή, «χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

Πάντως, ήδη η παράταση των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε νησιά τουλάχιστον 3.000 μαθητές-εκδρομείς.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.