Skip to main content

Συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων αδειάζουν το νοσοκομείο Άγ. Δημήτριος

Είμαστε μια δεξαμενή που το Γ.Γεννηματά απομυζεί για να καλύπτει τα κενά του, ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Θ. Άγιος Δημήτριος.

Έντονες αντιδράσεις ενάντια στη Διοίκηση του νοσοκομείου και την απόφαση για μετακινήσεις προσωπικού προς το ενοποιημένο Γ.Ν.Θ. Γ. Γεννηματάς, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Θ. Αγ. Δημήτριος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δραματική υποστελέχωση» του νοσοκομείου, σε βαθμό που να δυσκολεύεται κατά πολύ η λειτουργία του.

Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η απόφαση της Διοίκησης να πραγματοποιήσει μία ακόμη μετακίνηση ενός νοσηλευτή, από την Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος προς την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ. Γεννηματάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Θ. Άγιος Δημήτριος, αναφέρεται πως η Διοικήτρια του ιδρύματος, Μελπομένη Τσούγκα οδηγεί το νοσοκομείο σε συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, με το να μετακινεί συνεχώς προσωπικό προς το Γ.Ν.Θ. Γ. Γεννηματάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να υποχρεούνται να κάνουν διπλές βάρδιες και να υπάρχουν κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο.

«Ο νόμος ορίζει ότι μεταξύ δύο ωραρίων θα πρέπει να υπάρχει ανάπαυση τουλάχιστον 12 ωρών, ωστόσο σε εμάς, υπάρχουν νοσηλευτές που δουλεύουν 3μ.μ.-11μ.μ. και η επόμενη βάρδιά τους είναι 7π.μ.-3μ.μ., με αποτέλεσμα να έρχονται εξαντλημένοι», εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Μαυρόπουλος. Όπως λέει ο ίδιος, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση είναι πολλά και οι μετακινήσεις προς το Γ. Γεννηματά επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρόπουλο, αυτό είναι ένα φαινόμενο συχνό, καθώς η τελευταία μετακίνηση ήταν μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες, ενώ σε διάστημα δύο μηνών το νοσοκομείο έχει μείνει με τέσσερις επιπλέον κενές θέσεις εξαιτίας των μετακινήσεων. «Είμαστε μια δεξαμενή που το Γ. Γεννηματά απομυζεί για να καλύπτει τα κενά του, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αναφέρει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρόπουλος, το άτομο που αναμένεται να μετακινηθεί προς την ΜΕΘ του Γ. Γεννηματάς, δεν έχει την απαραίτητη κατάρτιση και την εμπειρία για να εργαστεί σε ΜΕΘ.

Από την πλευρά της η Διοικήτρια, Μελπομένη Τσούγκα παραδέχεται ότι το άτομο αυτό δεν θα είναι πράγματι κατάλληλο για μια θέση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο, όπως λέει στη Voria.gr η ίδια προχώρησε σε αυτήν την απόφαση για να μην εξαντληθεί το υπόλοιπο προσωπικό της Εντατικής.

«Καταλαβαίνω την αγανάκτηση των εργαζομένων, όμως η κάλυψη στον Άγιο Δημήτριο είναι πολύ καλύτερη από αυτήν στο Γ. Γεννηματά. Προχώρησα σε αυτήν την απόφαση, για να μην χρειαστεί να καταργήσουμε μία κλίνη από τη ΜΕΘ. Είναι προτεραιότητά μας, γιατί έχουμε πολλά περιστατικά ιώσεων», εξήγησε η διοικήτρια. Ακόμη, πρόσθεσε ότι το Γ. Γεννηματάς έχει επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό και χαρακτήρισε την απόφασή της για μετακίνηση ως μια λύση ανάγκης.

«Άλλωστε», συνέχισε, «αυτή η μετακίνηση θα ισχύσει για ένα μόνο μήνα και μετά το άτομο θα επιστρέψει στον Άγιο Δημήτριο».

Ωστόσο, το γεγονός αυτό αμφισβητούν οι εργαζόμενοι, που αναφέρουν ότι αντίστοιχες υποσχέσεις είχαν λάβει και στο παρελθόν, χωρίς όμως να τηρηθούν.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα που και τα δύο ιδρύματα αντιμετωπίζουν, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Ενδεικτικά ο κ. Μαυρόπουλος δήλωσε στη Voria.gr πως υπάλληλοι ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) συχνά αναλαμβάνουν να καλύψουν θέσεις ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), χωρίς να έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση.

Τέλος, ο κ. Μαυρόπουλος ανέφερε πως, λόγω της έλλειψης χρημάτων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τον ιματισμό της εργασίας τους.