Skip to main content

Συνδιάσκεψη Ποντ. Νεολαίας: 500 νέοι από όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά την Παρασκευή η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας - «Η Θεσσαλονίκη είναι η άτυπη πρωτεύουσα του Ποντιακού ελληνισμού»

Με τη συμμετοχή 500 νέων από όλες τις Ομοσπονδίες Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου οι εργασίες της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 με την προβολή βίντεο από τον Πόντο, με εικόνες από το προσκύνημα των μελών της επιτροπής στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, τη Θεία Λειτουργία, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αλλά και χορούς και τραγούδια με ποντιακή λύρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, στη Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν σύλλογοι από τέσσερις ηπείρους, με μέλη 13 ομοσπονδιών από 23 χώρες, όπως Αυστραλία, Λετονία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Νότιο Αφρική, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, κ.α.

Σχολιάζοντας το βίντεο που προβλήθηκε, ο Άλκης Αναστασιάδης, συντονιστής της Ποντιακής Νεολαίας, ανέφερε πως «ήταν μία επίσκεψη στα άγια χώματα, στη γη των προγόνων μας, και όλοι μαζί δώσαμε μια υπόσχεση ότι η νεολαία αναλαμβάνει τη σκυτάλη στην προσπάθεια για ενότητα του ποντιακού χώρου».

«Η Θεσσαλονίκη είναι η άτυπη πρωτεύουσα του Ποντιακού ελληνισμού και της προσφυγιάς γενικότερα», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα που οι νέοι φεύγουν από την Ελλάδα εμείς, αντίθετα, οι 500 νέοι απ' όλον τον πλανήτη, ερχόμαστε πίσω στην πατρίδα μας».

Όπως είπε ο ίδιος, τη 2η Συνδιάσκεψη θα ευλογήσει και θα χαιρετήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πλευρό τους θα σταθεί και η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Προκόπης Παυλόπουλους.

Συμπλήρωσε, δε, πως ο Ιβάν Σαββίδης κατέστησε σαφές στους διοργανωτές «να πάρουν τη σκυτάλη». «Προχωρήστε και εγώ είμαι από πίσω», τους είπε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Με όλους αυτούς μπορούμε να πετύχουμε πολλά», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι ο ομογενής επιχειρηματίας, αν και ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τα μέλη της οργανωτικής, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, βρίσκεται στο εξωτερικό. Γνωστοποιήθηκε, ωστόσο, πως ο ίδιος θα παρακολουθήσει από κοντά τη Συνδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες.

Στο πολιτιστικό κομμάτι της Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε από την πλευρά της η γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής Βικτόρια Κραβτσένκο, λέγοντας ότι την εκδήλωση θα ανοίξει η γνωστή ηθοποιός, Μιμή Ντενίση.

Η κα. Κραβτσέντκο είπε, μεταξύ άλλων, πως «θα ταξιδέψουμε στον Πόντο με τον ήχο 45 λυράρηδων ηλικίας από 8 έως και 50 ετών, θα συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα του ελληνικού χώρου και οι 500 νέοι στο τέλος θα τραγουδήσουμε τον ύμνο των ποντίων για την αγαπημένη μας Ελλάδα».

«Είναι ένα πανηγύρι λύπης και χαράς, λύπης για το δράμα που έζησαν οι πρόγονοί μας και χαράς γιατί συνεχίζουμε το δικό τους έργο», επισήμανε η ίδια.

Όπως τόνισε, στις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν χοροί από όλον τον κόσμο, όπως Γεωργία και Ρωσία, ενώ θα τραγουδήσει και ο Κώστας Αγέρης, ο οποίος συμμετείχε στο μουσικό σόου The Voice.

Ακολούθως, συνέχισε η ίδια, θα υπάρξει γιορτή στην παραλία, «εκεί όπου έρχονταν με τα καράβια οι πρόγονοί μας». Σύμφωνα με την ίδια, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γευθεί και εδέσματα από την ποντιακή κουζίνα.

«Με αφορμή τη Συνδιάσκεψη, φέρνουμε στον νου μας την Ελλάδα, την πατρίδα μας, και είναι μια ευκαιρία για όλους τους νέους του εξωτερικού να βρεθούν στην ιστορική τους πατρίδα», υπογράμμισε.