Skip to main content

Σύνδεση συμμορίας Ρομά με κλοπές σε θυρίδες της Εθνικής ψάχνει η ΕΛΑΣ

Κλοπιμαία της συμμορίας Ρομά σε θησαυροφυλάκιο τραπεζικού υποκατάστηματος για το οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για χαμένα αντικείμενα από θυρίδες.

Το ενδεχόμενο σύνδεσης της συμμορίας των Ρομά που διέπραττε διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα, με την υπόθεση των χαμένων πολύτιμων αντικειμένων από θυρίδες τραπεζικού υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, εξετάζει η αστυνομία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι περισσότεροι από τους φερόμενους ως δράστες κατάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα και ότι απέκρυπταν μέρος των κλοπιμαίων σε τραπεζικές θυρίδες.

Μία απ 'αυτές εντοπίστηκε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη, όπου το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταγράφηκε σειρά καταγγελιών από ανθρώπους που διαπίστωσαν ότι έλειπαν λίρες, τιμαλφή, χρυσαφικά, χρήματα από τις θυρίδες τους. Η εν λόγω θυρίδα ανήκε στη σύντροφο ενός από τα μέλη της συμμορίας Ρομά, ενώ τα κοσμήματα που βρέθηκαν εντός, η αστυνομία ερευνά αν συνδέονται με τις προγενέστερες κλοπές στο ίδιο υποκατάστημα. Ετσι, τα ευρήματα επιδεικνύονται στους παθόντες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέλη της συμμορίας τοποθέτησαν κλοπιμαία και σε θυρίδες άλλης τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν χρυσά κοσμήματα και λίρες, συνολικού  βάρους 19 κιλών! Αυτά τα ευρήματα απεστάλησαν στην Αθήνα για τη διαδικασία αναγνώρισης από τα θύματα των ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών που φέρεται ότι διέπραττε η συμμορία των Ρομά, στην περιοχή της Αττικής.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες για χαμένα αντικείμενα από το θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, στο υποκατάστημα της Ίωνος Δραγούμη, που αποκάλυψε η Voria.gr (δείτε εδώ), δεν έχει κλείσει. Πρόσφατα, η ανακρίτρια που διεξάγει κύρια ανάκριση για τις διακεκριμένες κλοπές στις θυρίδες της Εθνικής επέστρεψε της δικογραφία στην Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για περαιτέρω έρευνα.

Μετά το πέρας της  αρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem). Το προανακριτικό υλικό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις από τους παθόντες, τους διατελέσαντες διευθυντές του υποκαταστήματος και τους τραπεζικούς υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τις θυρίδες της τράπεζας, την τελευταία 10ετία.

Υπενθυμιζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από την Αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα, μετά από μηνύσεις από κατόχους θυρίδων σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά υποβλήθηκαν τρεις σχετικές μηνύσεις σε δύο διαφορετικά αστυνομικά τμήματα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες επτά μηνήσεις.

Οι παθόντες  κατήγγειλαν, ο ένας μετά τον άλλον, ότι άνοιγαν τις θυρίδες τους, που ήταν κλειστές επί χρόνια, και έβλεπαν ότι έλειπαν από μέσα τιμαλφή, χρυσά και μετρητά. Μια  γυναίκα ανέφερε ότι άνοιξε την θυρίδα της ύστερα από 10 χρόνια, ο άλλος ότι ειχε να την ανοίξει 7 χρόνια και ούτω καθεξής.