Skip to main content

Τσίπρας-Ράμα: Έτοιμες οι δύο χώρες για στρατηγική συμφωνία

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της Αλβανίας, της Κροατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ξένων κρατών έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός.

Το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και κατόπιν με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς. 

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. 

Όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

 

 

 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού, ενώ οι συζητήσεις κινήθηκαν και γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Μετακινούμενος στους διαδρόμους του κεντρικού κτηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τυχαία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

Οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν εγκάρδια και είχαν σύντομη συνομιλία, κατά την οποία ο κ. Γκουρία αποκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής» (σ.σ. the rising star of the world).

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.