Skip to main content

Συναντήσεις Αναστασιάδη με Μακρόν, Νετανιάχου, Σίσι την ερχόμενη εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνει διαδοχικά σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Γαλλία - Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα παρουσιάσει

Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί για την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε εκδήλωση που θα συνδιοργανώσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο περιθώριο της Συνόδου.

Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος θα απονείμει στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας για την καθοριστική συμβολή του στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Στο Ισραήλ, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά το Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Με τον πρόεδρο Μακρόν θα συζητήσουν το Κυπριακό και την παρούσα κατάσταση, καθώς και την πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς ΕΕ, σε συνεργασία με τα ΗΕ, για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει και στο 5ο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των προσπαθειών για διατήρηση της διεθνούς συνεργασίας προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ