Skip to main content

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Ζαγοράκη για ΕΣΠΑ και δημόσια έργα

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον ευρωβουλευτή για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την παύση πληρωμών.

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είχε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Ζαγοράκης, στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζαγοράκης ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την παύση πληρωμών των έργων που εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 40 εκ. ευρώ για έργα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να σταματούν τα εργοτάξια το ένα μετά το άλλο, να απολύονται εργαζόμενοι και να κινδυνεύει η χώρα με απώλεια ευρωπαϊκών πόρων, σε μια εποχή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και η μοναδική πηγή ρευστότητας είναι το ΕΣΠΑ. Ο κ. Τζιτζικώστας διατύπωσε και το αίτημα της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για παράταση στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής, ενημερώθηκε για τη διετή καθυστέρηση στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), με αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, για την ανυπαρξία Αναπτυξιακού Νόμου και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν και θέματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, αλλά και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε: «Ευχαριστώ τον κ. Τζιτζικώστα για την αναλυτική ενημέρωση και το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιεί για την επίλυση των σημαντικών θεμάτων της Περιφέρειας. Είναι αδιανόητο, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας, να χάνονται Ευρωπαϊκοί πόροι από ανικανότητα  ή κωλυσιεργία της κεντρικής πολιτικής εξουσίας. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτική σταθερότητα & υπευθυνότητα ώστε να μην αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία για ανάπτυξη.  Από πλευράς μου, έχω ήδη καταθέσει  σειρά σχετικών κοινοβουλευτικών  ερωτήσεων προς την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για τους  βρεφονηπιακούς  σταθμούς, όσο και για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην  αξιοποίηση  των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, θα είμαι δίπλα στην Περιφέρεια  για την αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών ευκαιριών».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον κ. Ζαγοράκη για το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για τη διάθεσή του να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επίλυσή τους.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούνται περισσότερα από 500 έργα με προϋπολογισμό άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 η Περιφέρεια θα κληθεί να υλοποιήσει έργα άνω του 1 δισ. ευρώ. Δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες κονδυλίων. Δυστυχώς, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ είμαστε επί δυο χρόνια η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, σήμερα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να χάσουμε μέρος των κοινοτικών κονδυλίων. Μόνο με επενδύσεις μπορεί να εισρεύσει χρήμα στη χώρα και στην αγορά που δοκιμάζεται από την πολυετή κρίση κι έτσι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό, ειδικά στην περιοχή μας, πρόβλημα της ανεργίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή πολιτικής και με ενότητα, κάτι που μπορεί να διασφαλιστεί εφόσον από την 21η Σεπτεμβρίου και μετά προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».