Skip to main content

Συνάντηση Τσίπρα με Μπουτάρη και Άνθιμο για το πρώην ορφανοτροφείο

Γόρδιος δεσμός η υπόθεση παραχώρησης του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» - Η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για άρση του αδιεξόδου.

Του Νίκου Ηλιάδη

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση της παραχώρησης στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης του οικοπέδου του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Το θέμα αυτό απασχόλησε τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Έγινε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο «Ι. Βελλίδης». Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τη συνάντηση ζήτησε ο δήμαρχος προκειμένου να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για πενήντα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2011, έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Σκοπός της παραχώρησης ήταν η λειτουργία ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Η παραχώρηση έγινε υπό κάποιους όρους οι οποίοι ωστόσο δεν εκπληρώθηκαν κι έτσι τον Δεκέμβριο του 2016 η απόφαση παραχώρησης κατέστη αυτοδικαίως άκυρη.

Από τότε υπάρχει ένα διαρκές παρασκήνιο σχετικά με την τύχη του οικοπέδου. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη και από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει άλλη λύση, δηλαδή να παραχωρήσει στην Μητρόπολη άλλο χώρο για το ίδρυμα ανιάτων, αλλά αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν υπήρξε.

Η πρόταση του Μπουτάρη

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ο κ. Μπουτάρης πρότεινε στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Άνθιμο να παραχωρήσει ο δήμος κάποια δική του έκταση στη Μητρόπολη και σε αντάλλαγμα να δοθεί στον δήμο το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος πρότεινε να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη έκταση δέκα στρεμμάτων στα Λουτρά Θέρμης προκειμένου να ανοικοδομηθεί εκεί το ίδρυμα ανιάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση δεν ενθουσίασε τον κ. Άνθιμο ο οποίος επιθυμεί το ίδρυμα να βρίσκεται εντός της πόλης. Ωστόσο, η πρόταση δεν απορρίφθηκε και συμφωνήθηκε να εξεταστεί από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο ανήκει το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου.

«Νομίζω ότι είναι μια έντιμη λύση η οποία εξυπηρετεί όλες τις πλευρές. Και τη Μητρόπολη για να κάνει εκεί το ίδρυμα που θέλει, και το δήμο γιατί θέλουμε να αξιοποιήσουμε το οικόπεδο για άλλες χρήσεις που είναι αναγκαίες για την περιοχή της Τούμπας», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Μπουτάρης. Πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, αμέσως μετά τη ΔΕΘ να στείλει εγγράφως τις προτάσεις του στην Αθήνα ώστε να εξεταστεί εάν μπορεί η πρόταση να γίνει αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ακύρωση της απόφασης για παραχώρηση του οικοπέδου προς τη Μητρόπολη. Η απόφαση ελήφθη ήδη από την άνοιξη ωστόσο η προσπάθεια για αναζήτηση εναλλακτικής λύσης δε καρποφόρησε έως τώρα.