Skip to main content

Συνάντηση των δημάρχων 5 νησιών του Αιγαίου με τον Γιούνκερ

Ο επίτροπος είχε απευθύνει την πρόσκληση στους πέντε δημάρχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα μήνα.

Συνάντηση, εκτός επισήμου προγράμματος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχαν οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου, Μανώλης Βουρνούς, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, και Κω, Γιώργος Κυρίτσης, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προσκεκλημένοι του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίον είχαν δίωρη συνάντηση, παρουσία του εκπρόσωπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και αρμοδίων φορέων.

Ο επίτροπος είχε απευθύνει την πρόσκληση στους πέντε δημάρχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα πριν από περίπου ένα μήνα, εγκαινιάζοντας τον απευθείας διάλογο για το προσφυγικό με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών σταδιακά με την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε στους πέντε δημάρχους «πρώτης γραμμής», όπως ο ίδιος αποκάλεσε, το έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών και την εξασφάλιση πλαισίου ανάπτυξης και προοπτικής της οικονομίας και των κοινωνιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα, τα νησιά θα επισκεφθεί και η αρμόδια επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου, προκειμένου να διαμορφώσει η ίδια άποψη για την κατάσταση.

Ο κ. Γιούνκερ, μάλιστα, ζήτησε από τους δημάρχους τις απόψεις αλλά και την κριτική τους για τη μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και τις προτεραιότητες που εκείνοι θέτουν προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις προσωρινές δομές φιλοξενίας, αλλά και να ανακουφιστούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Πάντως, στα νησιά συνολικά παραμένουν 13.214 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν καθημερινά, συχνά μάλιστα σε διαφορετικά νησιά από τα πέντε όπου έχουν δημιουργηθεί hotspots. Προχθές 117 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν σε σκάφος ανοικτά των Παξών, περισυνελέγησαν και χθες μεταφέρθηκαν στην Πάτρα.