Skip to main content

Συνάντηση Σταθάκη-τοπικών φορέων για την απαλλοτρίωση της Αχλάδας

Οι εκπρόσωποι των φορέων μαζί με τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη παρουσίασαν στον ΥΠΕΝ τα ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη εξόρυξης των ορυχείων

Η προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του οικισμού Αχλάδας ενόψει της έναρξης εξόρυξης στα ορυχεία της περιοχής, συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, αντιπροσωπεία του νομού Φλωρίνης και εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα του οικισμού Αχλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μαζί με τον περιφερειάρχη παρουσίασαν τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη εξόρυξης των ορυχείων της περιοχής και ειδικότερα το ζήτημα μετεγκατάστασης του οικισμού Αχλάδας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πλευρά του, δήλωσε:

- Η απαλλοτρίωση του οικισμού Αχλάδας θα γίνει με ενιαίο τρόπο και όχι τμηματικά, με την ταυτόχρονη αποζημίωση των πληττόμενων οικιστών.

- Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου, με στόχο να διασφαλίσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνηθείσας διαδικασίας.

- Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εάν χρειασθεί, θα προχωρήσει σε θεσμική ρύθμιση, ώστε να αποτρέψει κάθε τυχόν παρέκκλιση ή διαφοροποίηση από την ενιαία και συστηματική οδό επίλυσης του ζητήματος αυτού και με σύμφωνη πάντα γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων.

Τέλος, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί στενά την απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων, στη βάση των οποίων εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας των ορυχείων.