Skip to main content

Το 2017 τα πρώτα 5 εκατ. από τη Γερμανία για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Τι συζήτησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ στη συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σε δύο δόσεις θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση συνολικά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση, ύψους 5 εκατ. θα δοθεί το 2017 και η δεύτερη, ανάλογου ποσού, το 2018.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι του γερμανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του δήμου, εκτός από τον κ. Μπουτάρη, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων Σπύρος Πέγκας και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου.

Για να ξεκινήσει, πάντως, η εκταμίευση του χρηματικού ποσού, θα πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες, αναφορικά με την αδειοδότηση του 6οροφου κτηρίου με την έκδοση προεδρικού διατάγματος καθώς και να προχωρήσει η σύσταση του φορέα που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τη δημιουργία του Μουσείου.

Ο κ. Ροτ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Οι δύο άντρες είχαν συναντηθεί πριν από μήνες στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται πως για  το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος. Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Βερολίνο και Τελ Αβιβ.