Skip to main content

Συνάντηση με Μέρκελ-Γιούνκερ για ευρωτουρκικές σχέσεις ζητά ο Τσίπρας

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του Μπόικοφ Μπορίσοφ.

Τριμερή συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικοφ Μπορίσοφ.

Το μεταναστευτικό είμαι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται να υιοθετηθούν.

Αυτό ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.